Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Begroting 2005: de basis op orde

Stadsdeel bezuinigt 1,7 miljoen
De basis op orde in 2005

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel ZuiderAmstel heeft de ontwerpbegroting 2005 goedgekeurd. Het totale begrotingsbedrag is ruim 70 miljoen euro. Op 25 oktober is er voor het eerst een speciale inspraakavond over de begroting. Bewoners en instellingen van ZuiderAmstel kunnen dan hun mening geven over de conceptbegroting. De stadsdeelraad discussieert op 30 november over de voorstellen. Onder het motto "de basis op orde", maakt het dagelijks bestuur duidelijk dat het stadsdeel ondanks de onder druk staande financiën, zijn uitvoerende taken en dienstverlening op peil wil brengen en houden. Het stadsdeel bezuinigt in 2005 verder op de kosten van personeel en organisatie. In de periode tot 2007 zullen bijvoorbeeld circa 36 formatieplaatsen vervallen.

Ondanks het feit dat de financiële marges heel smal zijn, stelt het DB toch voor te investeren in:

· Veiligheid en handhaving, controleverscherping op de regelgeving
· Verbetering van de dienstverlening, met name digitaal
· Wegwerken achterstallig onderhoud wegen en groen in de openbare ruimte

· Investeren in nieuwbouw scholen en onderhoud van scholen
· Verbeteren van de kwaliteit van het welzijn, door in te spelen op de behoefte zoals met de Vraagwijzer

· Inzet ID-banen blijft onverminderd doorgang vinden
· Ondergrondse afvalinzameling in de Rivierenbuurt
· Onderwijs: Voorschoolse educatie in het Multifunctioneel Centrum in Buitenveldert. Het centrum wordt in 2005 geopend
· De Europese aanbesteding van het nieuwe stadsdeelkantoor
· De bouw van een nieuwe werf, het onderzoeken van de samenwerking met stadsdeel OudZuid over eventueel gezamenlijk ophalen van huisvuil.

Mocht de Rijksoverheid tot verdere bezuinigingen besluiten, dan zal het DB in overleg met de stadsdeelraad overleggen op welke wijze daarmee omgegaan zal worden. "Snijden in het takenpakket lijkt dan onontkoombaar", aldus portefeuillehouder financiën Duco Adema.

Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling in de raadscommissies is er voor belangstellenden de mogelijkheid om in te spreken. Op 25 oktober om 20.00 uur worden burgers en gesubsidieerde organisaties uitgenodigd te reageren. De insprekers dienen zich 24 uur van te voren melden bij de griffie. Op 9 november is er een gecombineerde commissie-vergadering over de begroting. Op 30 november as. zal deze naar verwachting door de Raad worden vastgesteld. De begroting 2005 is te verkrijgen via de afdeling Communicatie en te downloaden via http://www.zuideramstel.nl/ris.asp (map begroting).