PERSBERICHT

Computer: Oranje ondanks winst onvoldoende effectief

Bondscoach Marco van Basten heeft nog steeds een onvoldoende effectief Nederlands elftal gecoacht. Oranje heeft weliswaar met 3-1 gewonnen van Finland, maar de gemiddelde effectiviteit is blijven steken op een 5,73. De nipte onvoldoende is weliswaar wat hoger dan het diepterecord tijdens de vorige WK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonie (5,40), maar nog beduidend lager dan de gemiddelde effectiviteit tijdens het EK onder Dick Advocaat (6,40).

Tot die conclusie komt het computersysteem dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd analyseert. Terwijl Oranje in de wedstrijd tegen Finland dus een gemiddeld effectiviteitscijfer van 5,73 heeft gehaald, heeft de tegenstander een nog lager gemiddelde van 5,24 behaald. Het is de tweede achtereenvolgende keer dat Oranje op effectiviteit wint van de opponent.

In de beide speelhelften zijn zowel Nederland als Finland onvoldoende effectief geweest. De Finnen openen effectiever, maar gek genoeg stijgt Oranje's gemiddelde na de eerste tegengoal. Na de eerste twee doelpunten (van Sneijder en Van Nistelrooy) komt de effectiviteit van de thuisploeg ruim boven die van de gasten uit.

Na de rust schommelt de effectiviteit van Nederland in de buurt van een voldoende, zeker voor en net na de derde treffer (van Van Nistelrooy). In het laatste kwartier is echter weer sprake van een forse inzinking. De wissels die Van Basten toepast betekenen deze keer wel een verbetering van effectiviteit: Van Bronckhorst scoort 0,55 hoger dan Van der Vaart en Makaay zelfs 1,06 hoger dan Castelen.

De hoogste individuele effectiviteit wordt behaald door routinier Phillip Cocu; met een 7,08 is hij de enige die boven een zeven uitkomt en daarmee de beste speler van het veld. Ook doelpuntenmaker Ruud van Nistelrooy (6,76), Nigel de Jong (6,23), Wesley Sneijder (6,23) en invaller Roy Makaay (6,50) komen uit op een (ruime) voldoende.

Hier tegenover staan liefst acht onvoldoendes: voor wisselspeler Van Bronckhorst (5,79), Castelen (5,44), Davids (5,69), Kuijt (5,46), Landzaat (5,73), Van der Sar (4,65), Van der Vaart (5,24) en verdediger John Heitinga (hij is de minst effectieve Nederlander en komt niet verder dan een 4,61). De slechtste speler van het veld is een Fin: Petri Passanen is met 3,69 het minst effectief. Joonas Kolkka is met een schamele 6,09 de beste Fin.

Zorgen

Van Basten moet zich, ondanks de goede uitslag, dus nog steeds zorgen maken over de effectiviteit van Oranje. Na zijn aantreden als bondscoach is vier keer achtereen een dalende effectiviteit gemeten tijdens interlands. De vijfde ontmoeting tegen Finland is wel weer wat beter geweest dan het diepterecord tegen Macedonië (5,40), maar bevindt zich nog niet op het gewenste niveau.

Wellicht gebeurt dat wel op woensdag 17 november, als Nederland de uitwedstrijd speelt tegen Andorra. Ook dat duel, voor Oranje het laatste in dit jaar, wordt geanalyseerd door de computersystemen die zijn ontwikkeld door Team Support Systems (TSS), in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De resultaten van Andorra-Nederland worden, net als de analyses van de andere interlands, gepubliceerd op www.teamsupportsystems.com en aan media beschikbaar gesteld.


----------------------



Ingezonden persbericht