Novem

14-10-2004
Het Juryrapport van de Duurzaam Inkopen Prijzen 2004

De jury van de prijsvraag Duurzaam inkopen bestaat dit jaar uit vertegenwoordigers van projectdirectie Professioneel Inkopen en Aanbesteden (PIA), Stichting Natuur en Milieu en het ministerie van VROM. Zij hebben elk de inzendingen beoordeeld vanuit hun eigen expertise en met inachtneming van het reglement van de prijsvraag.

Categorieën IMG_0994.jpg
In 2004 zijn er in totaal negen inzendingen, verdeeld over de categorieën ´samenwerkingsprojecten´ (4 inzendingen) en ´algemeen´ (5 inzendingen). Binnen beide categorieën is een prijs beschikbaar. Daarnaast wordt er dit jaar een aanmoedigingsprijs uitgereikt. De inzenders hebben aangegeven of zij hiervoor wel of niet in aanmerking willen komen.

Algemene bevindingen
De jury heeft de inzendingen kritisch bekeken. Uiteindelijk is zij gekomen tot prijswinnaars in beide categorieën en een aanmoedigingsprijs. De meningen van de juryleden liepen op sommige punten sterk uiteen. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat de juryleden over de hele linie kritische noten hadden en vindt dat de lat vaak nog hoger gelegd kan worden wat betreft de gestelde milieucriteria.

Een aantal inzendingen past helaas niet goed binnen de kaders van de prijsvraag omdat het geen echte inkoopprojecten zijn. IMG_1002.jpg

Categorie samenwerking
Winnaar: provincies Utrecht en Zuid-Holland
Argumentatie: Door een gedurfde samenwerking werden zowel commerciële als milieudoelen gehaald. Er is ambitieus en met risico tewerk gegaan en door hoog in te zetten is de markt uitgedaagd om tot nieuwe samenwerkingsverbanden en tot nieuwe productcombinaties te komen. Dit project is daarmee een voorbeeld van de directe invloed die duurzaam inkopen kan hebben op de markt.
In de toekomst wordt samenwerking vaker beoogd. De jury daagt de inzenders uit om bij toekomstige aanbestedingen de lat structureel hoog te leggen.

Categorie algemeen
(Voor een aantal projecten in de categorie algemeen geldt, dat het geen typische inkoop-projecten zijn, waardoor zij niet voor de prijs in aanmerking kwamen. Het gaat om de inzendingen van de gemeente Tilburg, IMG_1042gepoetst.jpg Waterschap Aa en Maas en Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Desalniettemin aansprekende projecten, ofwel vanwege toepassing nieuwe technologie, ofwel door de toepassing van zowel milieu als sociale criteria. )
Winnaar: bestuursdienst gemeente Amsterdam
Argumentatie: Er is een nieuw tool ontwikkeld voor de inkoop van bedrijfskleding in de vorm van een handleiding. Hierin is zowel aandacht voor de milieuaspecten als voor de sociale aspecten, die in het geval van kleding zeer relevant zijn. Positief dat er een groot uitstralingseffect is en op dit moment bijv de gemeente Enschede de handleiding toepast bij een aanbesteding, en dat een aantal leveranciers van de gemeente Amsterdam lid zijn geworden van de Fair Wear Foundation.
De jury juicht het initiatief van de gemeente Amsterdam toe en is vooral positief over het grote uitstralingseffect. Als kritische opmerking voegt zij toe dat dit een beleidsinstrument is en zij graag ook concrete resultaten ziet. De jury vraagt de inzender om in de toekomst aan te geven welke winst op het gebied van people en planet concreet bereikt wordt, bijvoorbeeld door toepassing van de handleiding door Amsterdam zelf. IMG_1075.jpg

Aanmoedigingsprijs
Winnaar: gezamenlijke provincies onder aanvoering van de provincie Noord-Brabant
Argumentatie: Dit is een eerste stap in de goede richting. Systematisch en consequent opgebouwd, met betrokkenheid van een groot aantal provincies. De onderlinge benchmarking is interessant. Monitoring van duurzaam inkopen wordt nog nauwelijks gedaan door overheden en daarom is de inpassing van duurzaamheid in de inkoopdiagnoses vernieuwend.
De jury wil de inzenders aanmoedigen om zo ambitieus mogelijk te zijn wat betreft duurzaam inkopen en om te zorgen dat dit initiatief leidt tot structurele en daadwerkelijke toepassing van duurzaam inkopen. De jury hoopt volgend jaar concrete resultaten tegemoet te zien.

Alle rechten voorbehouden. © Novem