Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken Directie Internationale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 19 2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk
IZ/IA/2004/71188

Onderwerp Datum
Verslag 92e Internationale 14 oktober 2004
Arbeidsconferentie

Bijgaand treft u het verslag aan van de in juni dit jaar in Genève gehouden Internationale Arbeidsconferentie (IAC) van de Internationale Arbeidsorganisatie.

De agenda van de IAC treft u aan in het verslag. De belangrijkste gebeurtenissen kunnen als volgt worden weergegeven:


1. In het Comité inzake de toepassing en naleving van verdragen en aanbevelingen werden zoals gebruikelijk de meest schrijnende gevallen van schending van verdragsverplichtingen in een speciale paragraaf in het rapport van het comité vermeld. Dit jaar werd opnieuw een speciale zitting gewijd aan de naleving door Birma/Myanmar van verdrag 29 inzake gedwongen arbeid. Ook Nederland werd dit jaar geselecteerd vanwege het niet naleven van verdrag 103
(moederschapsbescherming). De algemene discussie in het comité was gewijd aan werkgelegenheidsbeleid (verdrag 122).

2. In het Global Report in het kader van de follow-up van de IAO Declaratie inzake fundamentele principes en rechten op het werk stond dit jaar fundamentele vakbondsrechten centraal.

3. Tijdens de zitting van het Financiële comité van overheidsvertegenwoordigers werd onder andere het Financial Report and Audited Financial Statements voor 2002-2003 behandeld.

4. In het Comité inzake opleiding en ontwikkeling van menselijke hulpbronnen werd de tweede lezing voltooid van de herziening van Aanbeveling 150 (ontwikkeling van human resources). Dit instrument kan door overheden en sociale partners worden gebruikt bij de formulering en implementatie van Human Resources Development- beleid.

5. In het Comité inzake arbeidsvoorwaarden in de visserijsector vond de eerste lezing plaats van het nieuwe visserijverdrag, dat bestaande instrumenten in de visserijsector moet vervangen. Met dit nieuwe instrument wordt getracht een groter deel van de

2

vissers te bereiken, een aantal andere beleidsterreinen zoals veiligheid en gezondheid in het nieuwe instrument mee te nemen en een grotere ratificatiegraad van het instrument te bereiken.

6. In het Comité inzake migrerende werknemers vond een algemene discussie plaats op basis van de zogenoemde geïntegreerde benadering ten aanzien van de gevolgen van globalisering voor bescherming van migrerende werknemers. De discussie vond plaats aan de hand van het IAC rapport over Migrerende werknemers. Resultaat van de besprekingen was een actieplan met onder andere richtlijnen om legale migratie te bevorderen, rechten van migranten beter te beschermen en mogelijkheden te verkennen om migratie van hooggekwalificeerde zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

7. Er zijn 16 aanbevelingen, die als achterhaald gekwalificeerd zijn, ingetrokken.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)