Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Een nieuwe burgemeester .. Denkt u mee?

Enquête over nieuwe burgemeester Barendrecht

BARENDRECHT (donderdag 14 oktober) - De gemeente Barendrecht gaat binnenkort een enquête uitzetten onder 1.000 inwoners. In de enquête kunnen de bewoners aangeven wat zij van de nieuwe burgemeester verwachten en aan welke criteria hij of zij moet voldoen. Hiertoe heeft de Barendrechtse gemeenteraad gisteravond besloten. Alleen de CDA-fractie stemde tegen.

De Barendrechtse burgemeester M.Th. van de Wouw heeft onlangs bekendgemaakt dat hij eind juni 2005 terugtreedt. Van de Wouw bereikt dan de pensioengerechtigde leeftijd. Wie binnenkort geen enquêteformulier over de opvolging van de burgemeester in de brievenbus vindt, kan toch meedoen. De enquête wordt namelijk volgende week afgedrukt op de gemeentepagina in huis-aan-huis-blad De Schakel en vanaf donderdag 21 oktober staat de vragenlijst ook op de gemeentelijke internetsite (www.barendrecht.nl). Daarnaast is er voor inwoners en voor vertegenwoordigers van organisaties, verenigingen en instellingen ook de mogelijkheid om hun wensen en ideeën ten aanzien van de nieuwe burgemeester mondeling te motiveren en toe te lichten. Dat kan in een korte bijeenkomst met enkele leden van de vertrouwenscommissie. De bijeenkomsten duren maximaal tien minuten per persoon of organisatie en worden op donderdag 28 oktober zowel overdag als 's avonds gehouden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan tot dinsdag 26 oktober, 16.00 uur bij de Griffie van de gemeente Barendrecht, telefoonnummer (0180) 698 798.

Advies
Het resultaat van de enquête is niet bindend, de uitslag wordt beschouwd als een advies bij het opstellen van de profielschets. In de profielschets komt exact te staan waaraan de nieuwe burgemeester naar de mening van de gemeenteraad moet voldoen. Deze profielschets wordt maandag 22 november tijdens een extra openbare gemeenteraadsvergadering definitief vastgesteld. Dat gebeurt dan in samenspraak met de commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer Jan Franssen.

Vertrouwenscommissie
Het is de bedoeling om direct na het terugtreden van burgemeester Van de Wouw een nieuwe burgemeester te benoemen. Daarom heeft de gemeenteraad gisteravond tijdens een ingelaste raadsvergadering een officieel begin gemaakt met de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Zo werden onder meer de leden van de vertrouwenscommissie benoemd. Het gaat daarbij om Ina Batenburg - van Veen (VVD), Marianne van Wilgenburg - Beernink (CDA), Pieter Kleinjan (SGP/ChristenUnie), Anneke Feenstra - Keijzer (PvdA), Jan IJzerman (D66) en Michiel van Kruijsbergen (GroenLinks). De VVD'er Ina Batenburg - van Veen werd later ook gekozen tot voorzitter van de vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie zal steeds in beslotenheid vergaderen. Gedurende de procedure zal de commissie onder meer de concept-profielschets opstellen en ook het voeren van de gesprekken met de sollicitanten is een voorname taak van de commissie.

Z.O.Z
Referendum
De afgelopen tijd is er al veel gezegd en geschreven over de gekozen burgemeester. Daarover is echter nog steeds geen zekerheid. De benoeming van de nieuwe Barendrechtse burgemeester gaat daarom gewoon op de 'oude' manier, wat resulteert in een benoeming door de Kroon. Kandidaten voor het burgemeestersschap moeten dus 'gewoon' solliciteren. Wel biedt de huidige wetgeving de mogelijkheid om aan het eind van de procedure een referendum te houden, waarbij de bevolking de gelegenheid krijgt de gemeenteraad te adviseren ten aanzien van twee burgemeesterskandidaten. Gisteravond werd echter besloten dat een dergelijk referendum er in Barendrecht niet zal komen. Alleen de fracties van D66 en GroenLinks stemden voor het referendum, alle andere partijen waren tegen.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht