Gemeente Ede

nummer 215 / Ede, 14 oktober 2004

Voornemen onteigeningsbesluit grondeigenaren `ontsluitingsweg Lunteren`

De gemeente Ede gaat de komende tijd de gesprekken intensiveren met de eigenaren die hun grond nog niet hebben verkocht ten behoeve van de nieuwe ontsluitingsweg Lunteren. Als het niet lukt om overeenstemming te bereiken, zal de grond worden onteigend.

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag 12 oktober besloten dat de zienswijzen die door de zes grondeigenaren waren ingediend tegen de onteigening niet tot een ander inzicht hebben geleid. De gemeenteraad zal 18 november besluiten de onteigeningsprocedure door te zetten. De komende tijd zal de gemeente Ede proberen om tot een minnelijke schikking te komen met de zes grondeigenaren. De opgestelde taxatierapporten zijn de basis van de gesprekken. Als die onderhandelingen niet binnenkort kunnen worden afgerond, zal de grond via juridische weg onteigend worden.
De gemeente Ede heeft het afgelopen jaar gesprekken gevoerd met alle eigenaren die grond hebben op het tracé. Inmiddels heeft de gemeente bijna alle grond in handen voor de ontsluitingsweg, slechts zes percelen op het tracé zijn nog niet aangekocht. Er bestaan bij deze laatste eigenaren geen principiële bezwaren tegen de aanleg van de weg.

Aantrekkelijk centrum
De voorbereidingen voor de aanleg van de ontsluitingsweg, die een verbinding zal vormen tussen de Edeseweg en de Postweg, zijn vergevorderd. Het bestemmingsplan Ontsluitingsweg Lunteren is in april door de gemeenteraad vastgesteld en zal waarschijnlijk eind deze maand worden goedgekeurd door de provincie Gelderland. Ook is er een zanddepot aangelegd, dat gebruikt zal worden bij de aanleg van de weg. De werkzaamheden voor de aanleg van de ontsluitingsweg kunnen, als de verwervingen tijdig worden afgerond, in het voorjaar van 2005 al beginnen. De weg wordt o ngeveertweekilometerlang.Doordeaanleg van de weg zal de veiligheid en de leefbaarheid in het centrum worden verbeterd. Als de ontsluitingsweg klaar is, kan de Dorpsstraat aangepakt worden en ook het plan voor een aantrekkelijker centrum van Lunteren worden gerealiseerd.

---