Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

koopkracht

CG-Raad dringt aan op reparatie negatieve inkomensgevolgen voor chronisch zieken

De CG-Raad is ernstig verontrust over de negatieve gevolgen van de Rijksbegroting 2005 voor chronisch zieken en gehandicapten, die minister De Geus van Sociale Zaken schetst in zijn brief van 12 oktober aan de Tweede Kamer. De CG-Raad dringt aan op volledige reparatie van de negatieve inkomensgevolgen voor mensen met een chronische ziekte.

De helft van de mensen met een chronische ziekte of een handicap gaat er meer dan 1% op achteruit, één op de acht zou zelfs meer dan 2% koopkracht verliezen. Dan spreken we van enkele honderdduizenden huishoudens. Vooral mensen onder de 65 jaar worden getroffen. De CG-Raad wijst erop dat deze achteruitgang komt bovenop een gemiddeld koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten onder de 65 van ongeveer 3% in 2004.

Bij deze cijfers heeft minister De Geus nog buiten de berekening gelaten dat de gemeenten volgend jaar 55 miljoen euro minder krijgen om bijzondere bijstand te geven aan chronisch zieken en gehandicapten.

Reparatie

De CG-Raad heeft de Tweede Kamer gevraagd voorstellen te doen om de begroting te wijzigen, zodat chronisch zieken en gehandicapten niet onevenredig getroffen worden. Allereerst moet volgens de CG-raad de motie-Van der Vlies van december 2003 worden uitgevoerd. In die motie staat dat, als groepen mensen met een handicap of chronische ziekte in 2004 meer dan 1% aan koopkracht verliezen, dat met aanvullende maatregelen gerepareerd dient te worden.
De CG-Raad dringt er verder op aan onder meer de volgende voorstellen aan te nemen:


* de motie-Halsema om chronisch zieken en gehandicapten te compenseren voor de negatieve gevolgen van de no-claim regeling in de ziekenfondsverzekering

* voorstellen om de regeling voor belastingaftrek voor buitengewone uitgaven i.v.m. ziekte of handicap te verbeteren.
* het niet doorgaan van de bezuiniging van 55 miljoen op de bijzondere bijstand.

* het terugdraaien van de dit jaar getroffen bezuinigingen op het zittend ziekenvervoer en op de zogenaamde zelfzorggeneesmiddelen

Zie ook een artikel in De Volksrkant

(Geplaatst: 14 oktober 2004)
---