Gemeente Katwijk


* Onderzoeksresultaten internetstemmen Rijnland positief


---
Onderzoeksresultaten internetstemmen Rijnland positief Uit de eerste resultaten van een onderzoek dat het hoogheemraadschap van Rijnland na de grote internetverkiezing voor het nieuwe bestuur heeft laten uitvoeren, komt naar voren dat het internetstemsysteem positief is ontvangen. Het systeem scoorde zeer positief voor gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid. Daarnaast deed de Radboud Universiteit Nijmegen een onafhankelijke hertelling van alle stemmen, waarbij de uitslag precies overeenkwam met de uitslag van het hoogheemraadschap.

Een internetpanel van het onderzoeksbureau Ithaka, bestaande uit ruim 500 stemgerechtigden, heeft verschillende aspecten van de verkiezingen beoordeeld. Van het panel heeft 38 procent een stem uitgebracht bij de waterschapsverkiezingen: 69 procent deed dit via internet, 30 procent via de post*. Geen enkel panellid beoordeelde internetstemmen negatief. 86 Procent vond de methode positief, 14 procent neutraal. Het systeem scoorde voor gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid zeer positief. Ook anonimiteit, betrouwbaarheid en veiligheid scoorden positief. Een kwart van de deelnemers heeft voor het uitbrengen van een stem extra informatie over kandidaten op www.rijnlandkiest.nl bekeken en/of de StemWijzer geraadpleegd en beoordelen deze sites positief. Bijna een derde van de respondenten die via internet hebben gestemd geeft aan te twijfelen of men ook bij alleen een schriftelijke verkiezing zou stemmen. Voor toekomstige verkiezingen is de inzet van internetstemmen dus wenselijk.

Onafhankelijke controle van de uitslag
RIES, het Rijnland Internet Election System, is een openbaar systeem waarvan de gehele werking is gepubliceerd. Ook alle ontvangen stemmen zijn gepubliceerd, inclusief alle verwerkingsgegevens. Dat is uniek. Rijnlands internetkiezers hadden de mogelijkheid om te controleren of hun stem was opgenomen in de telling. Zij moesten daarvoor codes bewaren die na het stemmen via internet op de computer te zien waren. Ook de Radboud Universiteit Nijmegen heeft op eigen initiatief de gehele uitslag van de verkiezingen gecontroleerd. Daarbij maakten ze gebruik van publieke informatie, namelijk de bestanden die door Rijnland voor en na de verkiezingen zijn gepubliceerd. Met eigen ontwikkelde software heeft een medewerker van de universiteit een hertelling gedaan van alle stemmen en die uitslag kwam exact overeen met die van Rijnland.

Extra feiten over internetstemmen

* Van de 228.551 ontvangen stemmen zijn er 72.229 via internet uitgebracht (aangezien het een internetpanel is, geeft naar verhouding een groter percentage aan via internet te hebben gestemd. In werkelijkheid was het percentage internetstemmen 32 procent.32 procent).

* 147 Kiezers hebben zowel via post als internet gestemd. Van deze stemmen is alleen de internetstem geldig verklaard.