Gemeente Heeze-Leende


Begroting 2005: Pragmatisch Realisme!

Zoals ook in de aanbiedingsbrief bij de begroting 2004 reeds aangegeven verkeert Nederland, en daarmee de gemeente Heeze-Leende in een, economisch gezien, neerwaartse spiraal. Dit vraagt om, deels moeilijke en ingrijpende, beslissingen. Beslissingen die het college wil nemen en naar zij veronderstelt de Raad ook niet uit de weg wenst te gaan. De gemeente presenteert over het jaar 2005 een sluitende begroting. Ook laat de gemeente over de periode 2005 tot en met 2008 structureel een sluitende begroting zien, ondanks incidentele tekorten (in 2006 en 2008).

Vooruitzien blijkt moeilijk
Regeren is vooruitzien! luidt een bekende spreuk. De ontwikkeling van de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds maakt eens te meer duidelijk dat dit door de Rijksoverheid wel buitengewoon moeilijk wordt gemaakt; in 2003 kreeg Heeze-Leende nog een bijdrage van 9,6 miljoen Euro; nu in 2005 is een bijdrage uit het Gemeentefonds te verwachten van 7,9 miljoen. Deze terugval van 1,7 miljoen Euro (ruim 17,5%) dient te worden opgevangen binnen de eigen begroting van Heeze-Leende, met eigen (te genereren) middelen. Vooruitzien is moeilijker dan ooit; het kunnen realiseren van ambities daarmee ook. Vandaar ook het onderschrift bij de begroting 2005; Pragmatisch Realisme. Op dit moment past even een pas op de plaats of met afnemende financiële mogelijkheden toch doen wat kan!.

Begrotingsresultaat
De gemeente presenteert over het jaar 2005 een sluitende begroting. Ook laat de gemeente over de periode 2005 tot en met 2008 structureel een sluitende begroting zien, ondanks incidentele tekorten (in 2006 en 2008).
Na verwerking van de wijzigingen naar aanleiding van de rekening 2003 en de bestuurlijk reeds meegenomen wensen nieuwe beleid, resulteerde dit in een begrotingstekort van 619.000,-. Door bezuinigingen en door een strenge selectie te maken met betrekking tot de wensen nieuw beleid is het begrotingstekort voor 2005 tot nihil teruggebracht. Met de aantekening dat nog een bedrag om te bezuinigen is opgenomen van 55.000,-.

De sluitende begroting 2005 is tot stand gekomen door voor het tekort van 619.000 euro een aantal maatregelen te nemen zoals:
- Het onderhoud van plantsoenen minder luxe uit te voeren (bezuiniging van 40.000,-).

- Een stijging van de bouwleges op te nemen. (Vanwege de pilot Bouwen binnen Strakke Countouren is een groter aantal bouwvergunningen opgenomen, maar ook het tarief van de leges is verhoogd met 20%, meeropbrengsten 143.000,-).

- Een vacaturestop in te stellen om zo de personeelskosten te drukken. (bezuiniging van 227.000,-)

- Op allerlei kosten het inflatie % niet toe te passen (bezuiniging van 38.000,-).

- 10% verlaging van subsidies (bezuiniging van 36.000,-)
- Terugname van werkzaamheden Sociale Zaken uit Tilburg (bezuiniging van 66.000,-)

- Vermindering van het budget zorgverbreding onderwijs (bezuiniging van 60.000,-)

- Minder storting in het onderhoudsfonds onderwijs (bezuiniging van 50.000,-)

Naast deze bezuiningen zijn ook bepaalde posten verhoogd, zoals:
- Meer storting in onderhoudsfonds wegen en bruggen ( 140.000,-)
- Meer kosten WVG in combinatie met minder onttrekking reserve WVG en ROA ( 184.000,-)

Visieontwikkeling
Voor het ontwikkelen van het beleid is het van belang een visie te hebben op de gewenste toekomst van onze gemeente. Anders gezegd; wat voor gemeente moet Heeze-Leende over 10 à 20 jaar zijn en tot welk handelen van het gemeentebestuur leidt dat? Door de afwezigheid van een dergelijke visie is het buitengewoon moeilijk, zeker bij de constatering dat de beschikbare financiële middelen afnemen, juiste keuzes te maken. Het college nodigt de raad dan ook uit om, samen met het college in het eerste kwartaal van 2005, te komen tot deze visieontwikkeling en de daarbij passende kerntakendiscussie. Het college wil graag samen met u dit reeds eerder door de Raad gelanceerde idee concretiseren. Een nader voorstel daartoe zal, door de driehoek (burgemeester-griffier-secretaris) worden voorbereid. De uitkomsten hiervan kan de raad dan betrekken bij de opstelling van de kadernota voor het jaar 2006.

Begrotingsbehandeling
Op vrijdag 5 november, dienen de raadsfracties de Eerste Termijn van de Algemene Beschouwingen schriftelijk in. Op maandag 8 november om 14.00 uur vindt in de raadzaal van het gemeentehuis een mondelinge toelichting op de Algemene Beschouwingen plaats en zal het college daarop reageren. In de 2e termijn kan iedere fractie reageren op de door het college gegeven reactie, de door andere fracties ingebrachte algemene beschouwingen en bestaat de mogelijkheid moties/amendementen in te dienen. Vervolgens zal college hierop kunnen reageren. In een eventuele 3e termijn kunnen fracties op moties/amendementen van andere fracties reageren. Daarna vindt besluitvorming plaats.