Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Voeding is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

14-10-2004

Romi Smilfood ontslaat 118 werknemers

Olie- en vettenconcern Romi Smilfood bv, met vestigingen in Vlaardingen en Heerenveen, heeft zojuist bekend gemaakt zijn raffinaderij in Vlaardingen te sluiten. Daarnaast wordt de margarineproductie van Vlaardingen naar Heerenveen verplaatst. Fred Jansen, onderhandelaar van CNV Voeding: Daarmee komen118 werknemers op straat te staan. Ik wil eerst nog overtuigd worden van de rode cijfers.

Romi Smilfood is volgens Jansen een kleine speler in de markt van de olie- en vettenindustrie, waar de winstmarges al tijden flink onder druk staan. Op deze manier hoopt het bedrijf dan ook uit de rode cijfers te komen. Jansen: Ik weet dat er in de regio Rotterdam/Rijnmond door de palmolie-industrie grootse plannen worden gesmeed om met een aantal bedrijven nieuwe grote fabrieken te bouwen. Daar zou de huidige locatie van Romi, zon drie of vier keer inpassen. Als je tegen dit soort concurrentie op wilt boxen moet je of mee doen of stoppen. En het lijkt er op dat het bedrijf voor dit laatste heeft gekozen.
Voor Romi is de margarine ook een lastige markt, gezien de al meer dan een jaar durende prijzenoorlog in de supermarkten. Jansen: Dus ik hou mijn hart vast voor de werknemers. Maar ik start eerst met het toetsen van nut en noodzaak en dan ga ik me hard maken voor een goed sociaal plan.

Nadere inlichtingen:

Fred Jansen, vakgroepbestuurder voor CNV Voeding: 023 - 56 84 670
Nancy Abelskamp, persvoorlichter:
030 - 6348 242