LIJST PIM FORTUYN

Eerdmans vraagt hulp bij oplossen vragen rond moord Fortuyn

PERSBERICHT

Den Haag, 14 oktober 2004

Eerdmans vraagt hulp bij oplossen vragen rond moord Fortuyn Het verschijnen van het gedegen rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CTIVD) in aanvulling op het onderzoek naar de beveiliging van Pim Fortuyn, betekent wat woordvoerder Joost Eerdmans betreft dat de parlementaire middelen aangaande het beveiligingsonderzoek zijn uitgeput. Wel is hij van plan om zelf naar de antwoorden op de vele onopgeloste vragen rond de moord op zoek te gaan. Hij roept alle Nederlanders op hem daarbij te helpen.

Eerdmans is van mening dat de CTIVD zich betreffende haar aanvullende onderzoek goed van haar taak heeft gekweten. De commissie richtte zich op verzoek van LPF en VVD op het horen van twee ambtenaren die een sleutelrol vervulden in de toekenning van beveiliging aan Pim Fortuyn in het voorjaar van 2002. Het commissierapport schetst de wanorde bij de verantwoordelijke instanties. 'Het is een combinatie van amateurisme en falen, dat resulteert in een beeld van een feitelijk onverschillige, aanmerkelijk onoplettende en daarmee schuldige organisatie die ook nog eens haar falen probeerde toe te dekken', concludeert Eerdmans, die het opmerkelijk vindt hoezeer blijkt dat de lankmoedige houding van de betrokken ambtenaren een rol heeft gespeeld bij het uitblijven van beveiliging voor Pim Fortuyn. 'Een van de ambtenaren maakte zijn inschatting van de situatie op basis van een 'fingerspitzengefuhl'. Ik concludeer dat een meer doortastende houding van de betrokkenen van doorslaggevend belang zou zijn geweest', aldus Eerdmans.

Eerdmans stelde een zwartboek samen met daarin een overzicht van de onopgeloste vragen rond de moord op Fortuyn: 'Van regeringswege zullen wij niet veel meer te weten komen over de vragen in het zwartboek. Buiten de Kamer zal ik echter naar die antwoorden blijven zoeken' en stelt nu 'Nog steeds blijf ik angstig dat publieke figuren als Spruyt, Cliteur en Jort Kelder door hun opvattingen gevaar lopen en niet beveiligd zullen worden omdat ze buiten 'het rijksdomein' vallen. Ik spreek dan ook de hoop uit dat er lering getrokken is uit wat Fortuyn overkwam, en dat ingezien wordt dat permanente alertheid geboden is.'