FNV

U ontvangt dit bericht van de FNV Berichtenservice. Meer informatie kunt u vinden op http://mondiaal2.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/28244/returnPage/28244/itemId/21897/instanceId/28476/pageId/28206/

FNV verwacht sancties tegen Wit-Rusland

De FNV gaat ervan uit dat Europa de voorkeursbehandeling van Wit-Rusland zal intrekken. Dit naar aanleiding van de voortdurende schendingen van vakbondsrechten. Vorige week deed de internationale arbeidsorganisatie ILO een dringend beroep op de regering van Wit-Rusland om de vrijheid van vakvereniging onmiddellijk te herstellen

De FNV gaat ervan uit dat Europa de voorkeursbehandeling van Wit-Rusland zal intrekken. Dit naar aanleiding van de voortdurende schendingen van vakbondsrechten. Vorige week deed de internationale arbeidsorganisatie ILO een dringend beroep op de regering van Wit-Rusland om de vrijheid van vakvereniging onmiddellijk te herstellen.

De ILO kwam op 8 oktober met een verslag van zes maanden onderzoek. FNV-beleidsmedewerker Leo Mesman: "Dit rapport is een stevige draai om de oren van president Loekasjenko en de voorzitter van de staatsvakcentrale FPB, Kozik, die de afgelopen tijd systematisch geprobeerd hebben alle onafhankelijke vakbondsinitiatieven af te breken". Gisteren werd in Wit-Rusland een referendum gehouden over aanblijven van president Loekasjenko. De FNV geeft al vele jaren steun aan de onafhankelijke vakbeweging in Wit-Rusland en is van nabij getuige geweest van het proces van toenemende onderdrukking.

De onafhankelijke ILO-onderzoekscommissie werd vorig jaar november ingesteld om de naleving te onderzoeken van de ILO-conventies 87 en 98. Dit zijn afspraken over het recht van organisatie en collectieve onderhandelingen. Een onderzoekscommissie is de zwaarste maatregel die de ILO kan nemen tegen een lidstaat en wordt alleen in zeer uitzonderlijke en ernstige gevallen gebruikt, het meest recent tegen het militaire regime van Birma.

De commissie constateerde diverse schendingen, zoals willekeur van staatsamtenaren en rechters bij het al dan niet erkennen van onafhankelijke vakbonden, inmenging van de staat en werkgevers in interne vakbondsaangelegenheden zoals verkiezingen. Ook is sprake van discriminatie, intimidatie en pesterijen tegen de onafhankelijke vakbonden en hun leden. Het functioneren van onafhankelijke vakbonden wordt verder ernstig belemmerd door wetgeving die de staatsvakbond bevoordeelt.

De ILO roept de Wit-Russische regering op een eind te maken aan de willekeur bij de erkenning van bonden. Vakbondsbestuurders moeten worden beschermd en hun rechten moeten worden gegarandeerd.

Leo Mesman: "Dit is heel ernstig rapport. Nota bene in een van onze nieuwe buurlanden worden vakbondsrechten ernstig geschonden. Op dit moment houdt de EU een eigen onderzoek naar schendingen van vakbondsrechten. Als Loekasjenko nu niets doet ,verwacht ik dat er sancties tegen Wit-Rusland worden afgekondigd. Ze zullen hun voorkeursbehandeling kwijtraken. Dan moeten ze straks heffingen betalen om hun aardappelen en landbouwmachines naar Europa te exporteren.

18 oktober 2004