Gemeente Gouda



datum: 14 oktober 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: (0182) 58 83 93

subsidiestaat 2005 vrij voor inspraak

eerste veranderingen OF-Beleid Welzijn zichtbaar in nieuwe subsidiestaat

Het college van burgemeester en wethouders geeft op donderdag 14 oktober de subsidiestaat 2005 vrij voor inspraak. Deze subsidiestaat geeft een overzicht van de subsidies die het college voor het jaar 2005 wil verlenen voor activiteiten van sociaal-cultureel en maatschappelijk welzijn, zorg, onderwijs, cultuur, sport en recreatie. De eerste bezuinigingen en koerswijzigingen in het kader van Optima Forma Beleid Welzijn zijn verwerkt in deze subsidiestaat. Alle betrokken organisaties zijn geïnformeerd over de inhoud van de subsidiestaat. Zij hebben van 14 oktober tot en met 5 november de gelegenheid om schriftelijk te reageren op de voorgenomen subsidies. Na beoordeling van deze reacties neemt het college een definitief standpunt in.

In 2005 wordt voor het brede welzijnsterrein een begin gemaakt met de OptimaForma-bezuiniging die met ingang van 2008 een vermindering van de in de subsidiestaat opgenomen subsidies moet opleveren van in totaal twee miljoen euro. Met diverse instellingen loopt het onderhandelingsproces over de productafspraken nog tot begin november.

pijlers voor het nieuwe beleid

De nieuwe subsidiestaat gaat tevens uit van de nieuwe koers voor het Beleid Welzijn waarin het adagium van de verzorgende overheid van de afgelopen decennia wordt losgelaten. Doel voor de toekomst is een zelfredzame Goudse samenleving met een regisserende lokale overheid die stuurt op basis van acht pijlers van beleid. De acht pijlers zijn:
1. Deels doorgaan op dezelfde weg

2. Meer algemeen aanbod voorzieningen

3. Jongeren zijn de toekomst

4. Verhogen betrokkenheid burgers

5. Multifunctionele centra en extra inzet vrijwilligers
6. Integrale aanpak

7. Beperken gemeentelijke panden

8. Doelmatigheid van subsidiebeleid

De gemeente Gouda wil haar subsidiemiddelen zo doeltreffend en doelmatig mogelijk inzetten. De gemeente kiest daarom voor een meer outputgerichte subsidiëring. Hierbij maakt het college onderscheid tussen basisvoorzieningen en vraaggerichte subsidiëring van initiatieven van burgers en instellingen.


-- einde bericht --