Gemeente Dongen


Plan tot 29 oktober ter inzage 14-10-2004 16:00 Bouw kerkelijk centrum Protestantse Kerkgemeenschap De Beheerraad van de Protestantse Kerkgemeenschap heeft bij de gemeente een verzoek ingediend voor de bouw van een nieuw kerkelijk centrum. De Beheerraad heeft zijn oog hiervoor laten vallen op een locatie tegenover de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Kerkstraat in Dongen. De plannen voor het kerkelijk centrum liggen tot 29 oktober ter inzage bij de gemeente.
De Beheerraad huurde aan de Kerkstraat een ruimte voor bijeenkomsten en vergaderingen. Deze ruimte op het terrein van het voormalige bedrijf Smits Schoenfabriek maakt plaats voor nieuwe appartementen. De Beheerraad was daarom op zoek naar een nieuwe locatie in de directe omgeving van de Oude Kerk. Het oog viel op de tuin van de voormalige kosterswoning.

Cultuurhistorisch ingepast
De gemeente is enthousiast over het plan, maar vindt het erg belangrijk dat de nieuwbouw goed past in het cultuurhistorisch karakteristiek deel van de Kerkstraat. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft daarom voor de gemeente een cultuurhistorische verkenning uitgevoerd. In een rapport beschrijft de Rijksdienst waaraan het nieuwe gebouw moet voldoen. De Protestantse Kerkgemeenschap heeft deze vereisten meegenomen in hun ontwerp voor het pand. Het Monumentenhuis en de Welstandscommissie hebben al een positief advies over het ontwerp gegeven.

Afwijking bestemmingsplan
De plaats waar wordt gebouwd is in het Bestemmingsplan Bas Donge bestemd voor tuin. Hierdoor is bebouwing in principe niet mogelijk. Door het voeren van een planologische procedure (artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening) kan van de bestemming tuin worden afgeweken. Dit houdt concreet in dat het ontwerpplan vier weken ter inzage wordt gelegd. In die periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Op 16 december neemt de gemeenteraad een besluit over de bouw van het kerkelijk centrum.