Groen!

Brussel, 14 oktober 2004 Vlaanderen in topdrie meest vervuilde regio's ter wereld

Groen! vraagt Actieplan tegen astma en allergie

Vlaanderen pronkt in de topdrie van de meest vervuilde regio's ter wereld. Dat heeft vooral gevolgen voor de gezondheid van onze kinderen. Eén op de tien kinderen in Vlaanderen heeft last van astma of van allergie; in steden als Brussel zelfs 1 op 7. Het aantal nieuwe gevallen van astma bij kinderen verdubbelt elke tien jaar. Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!) legt daarom volgende week in het Vlaamse parlement volgende week een resolutie neer waarin wordt aangedrongen op een Actieplan tegen astma en allergie. Groen! wil dat de metingen van de luchtkwaliteit in de toekomst gebeuren op kinderneushoogte. "Enkel zo kunnen we de milieunormen afstemmen op de gezondheid van onze kinderen," meent Rudi Daems (Groen!). "Laat ons maatregelen nemen zodat we tegen 2010 het aantal astmapatiëntjes, dat is aangewezen op "puffertjes", minstens kunnen halveren."

De Europese milieusatelliet Envisat heeft voor de eerste keer een gedetailleerd beeld doorgestraald van de vervuiling door stikstofdioxide op de aarde. Uit die kaart blijkt alvast dat Vlaanderen onder de grootste concentraties van stikstofdioxide te lijden heeft, samen met Noord-Italië en het noordoosten van China. Stikstofoxide - vooral geproduceerd door het verkeer en de zware industrie - zorgt voor long- en ademhalingsproblemen, astma en allergie. "In Vlaanderen leidt deze situatie tot een heuse puffertjes-inflatie," meent Groen!-volksvertegenwoordiger Rudi Daems. "Vandaag hebben in Vlaanderen al 1 op de 10 kinderen last van astma of allergie, in steden zelfs 1 op de 7. Hun aantal verdubbelt elke tien jaar en steeds meer kinderen zijn aangewezen op puffertjes."

Daems legt volgende week het Vlaamse parlement een resolutie voor waarin hij versnelde maatregelen tegen deze luchtvervuiling voorstelt. In zijn Actieplan tegen astma en allergie voorziet Daems enkele concrete voorstellen:
1. Het verminderen van risicofactoren die astma kunnen uitlokken of verergeren. De uitlaatgassen van vrachtwagens en auto's vormen zo'n risico. Daarom willen we de normen voor de uitstoot van kleine deeltjes door wagens of de industrie verstrengen. Milieuvriendelijke wagens moeten kunnen genieten van een daling van de verkeersbelasting. Dieselroetfilters kunnen tot 90% van de schadelijke deeltjes stoppen: de plaatsing van dergelijke filters moet met forse premies worden aangemoedigd.
2. Voorrang aan openbaar vervoer. Grotere stimuli om nog meer mensen met het openbaar vervoer te laten reizen - of initiatieven zoals autodelen - zijn in deze een absolute noodzaak. Investeringen in bijvoorbeeld bussen van De Lijn die rijden op biobrandstoffen zijn noodzakelijk. Investeringen in veilige fietspaden dienen te verhogen; zo kan, voor de korte afstanden, de wagen worden ingeruild voor de fiets.

3. Meten op kinderneushoogte. Er moet werk gemaakt worden van kwaliteitsnormen voor ons leefmilieu die rekening houden met de extra gevoeligheid van kinderen. De vervuiling moet gemeten worden op kinderneushoogte. Vandaag wordt de luchtvervuiling gemeten op volwassenenhoogte of op nog hogere meetpunten. Maar daar zijn die stoffen al verdund. Men weet dus niet wat kinderen effectief binnenkrijgen. Kinderen optimaal behoeden tegen de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling vereist metingen op kinderneushoogte.
4. Correcte en liefst versnelde uitvoering Vlaams Klimaatplan. Grote spuwers van stikstofoxide zijn de elektriciteitscentrales. De elektricititeitsproducenten gaan hun uitstoot van stikstofoxide tegen 2012 verlagen van 25.000 ton naar 11.000 ton. Dat is zo overeengekomen met voormalig leefmilieuminister Jef Tavernier (Groen!). Een strikte naleving van deze overeenkomst is noodzakelijk, een extra inspanning wenselijk. Het Vlaams Klimaatplan voorziet in een verlaging van de ozonoverlast met 62 procent tegen 2012. Ook hier dient de vraag gesteld of een nog beter resultaat niet noodzakelijk is.

Daems wil met zijn Actieplan tegen astma en allergie twee doelen bereiken: "Met een aantal concrete maatregelen moeten we er voor zorgen dat de luchtvervuiling daadwerkelijk afneemt én dat het aantal kinderen dat voor overleven aangewezen is op het gebruik van puffertjes verminderen. Laat ons gezamenlijk maatregelen nemen zodat we tegen 2010 het aantal astmapatiëntjes, het aantal kinderen dat is aangewezen op puffertjes, kunnen halveren."