Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Golfstaten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 14 oktober 2004

Behandeld


- A.P. Wegerif


Kenmerk


- DAM-588/04

Telefoon


- 070 348 5838


Blad


- 1/4

Fax


- 070 348 6639


Bijlage(n)


- - ap.wegerif@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Karimi over mogelijke arrestaties van journalisten en andere mensenrechtenactivisten in Iran

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Karimiover - mogelijke arrestaties van journalisten en andere mensenrechtenactivisten in Iran. Deze vragen werden ingezonden op - 16 september 2004met kenmerk - 2030421350.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (Groen Links) over mogelijke arrestaties van journalisten en andere mensenrechtenactivisten in Iran.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de berichten over een nieuwe golf van arrestaties van journalisten en andere mensenrechtenactivisten in Iran onder wie: Hanif Mazroui, Babak Ghafouri Azar, Shahram Rafie Zadeh, Ghoreishi en Mehdi Darayati?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat deze arrestaties zijn verricht door de zogenaamde parallelle veiligheidsdiensten zoals "Amaken"? Bent u bereid, als voorzitter van de EU, in contact te treden met de Iraanse regering over deze arrestaties en hun onmiddellijke vrijlating dan wel een eerlijk proces te eisen?

Antwoord
Ik zal via de Nederlandse ambassade in Teheran namens de EU navraag laten doen naar deze arrestaties en vrijlating bepleiten van nog vastgehouden journalisten. Bilateraal is reeds tegenover de Iraanse ambassadeur in Den Haag zorg over deze arrestaties uitgesproken.

Vraag 3
Bent u op de hoogte van de arrestatie, vijf dagen geleden, van Saaied Motalebi, de vader van de Iraanse journalist Sina Motalebi die sinds ruim een half jaar als erkend politiek vluchteling in Nederland verblijft?

Antwoord
Ja, evenals van zijn vrijlating elf dagen later.

Vraag 4
Wat is uw oordeel over de arrestatie van de heer Saaied Motalebi om reden van de journalistieke activiteiten van zijn zoon in Nederland? Deelt u de mening dat hier sprake is van een onwettige gijzeling door het staatsapparaat in Iran? Bent u ervan op de hoogte dat de heer Saaied Motalebi lijdt aan serieuze hartklachten en dringend medische hulp nodig heeft?

Antwoord
Ik was zeer verontrust over deze arrestatie en daaraan is dan ook bij verschillende gelegenheden uiting gegeven tegenover de Iraanse ambassadeur alhier. Uiteraard ben ik ook zeer verheugd over de beëindiging van zijn detentie, die inderdaad een wettig karakter leek te missen.

Vraag 5
Deelt u de mening dat de arrestatie van een vader vanwege de journalistieke activiteiten van zijn zoon een grove schending van mensenrechten is die onmiddellijk krachtig veroordeeld dient te worden?

Antwoord
Ja. Er is dan ook snel gehandeld d.m.v. stille diplomatie.

Vraag 6
Bent u bereid als voorzitter van de EU en als minister van het land dat bescherming biedt aan de politieke vluchteling Sina Motalebi, die niets anders heeft gedaan dan zijn mening te uiten, de onmiddellijke vrijlating van de heer Saaied Motalebi te bepleiten bij de Iraanse autoriteiten?

Antwoord
Dit is in bilateraal verband geschied. EU-actie is gezien zijn vrijlating niet meer nodig.

Vraag 7
Bent u bereid er bij de Iraanse autoriteiten op aan te dringen dat de Nederlandse ambassadeur toegang krijgt tot de gearresteerde journalisten en mensenrechtenactivisten?

Antwoord
Zie mijn antwoord op vraag 2.

Vraag 8
Bent u bereid deze vragen uiterlijk maandag 20 september a.s. te beantwoorden?

Antwoord
De gevraagde deadline was niet haalbaar in het licht van de zich snel opvolgende ontwikkelingen met betrekking tot deze arrestaties.

===