Ministerie van Justitie

Persbericht

De Cock van serie Baantjer in hoofdrol Campagne Nederland veilig 14 oktober 2004

De ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) starten morgen met een vervolg op de Postbus-51 campagne Nederland veilig. Naast het hondje Jack zal ook rechercheur De Cock (Piet Römer) uit de televisieserie Baantjer optreden in de uitingen van de campagne. De eerste uitzending van de TV-spot is morgenochtend.

Doel van de campagne is tweeledig: enerzijds het informeren van het publiek over de maatregelen die de overheid neemt om de veiligheid op straat te vergroten. Anderzijds doet de campagne een beroep op de burger. Door het geven van concrete actiepunten wordt de burger duidelijk gemaakt wat hij zelf kan bijdragen aan de veiligheid in de maatschappij. De campagne maakt onderdeel uit van het veiligheidsprogramma Naar een veiliger samenleving van minister Donner (Justitie) en Remkes (BZK).

De overheid heeft in het veiligheidsprogramma Naar een veiliger samenleving meer dan 150 maatregelen aangekondigd om Nederland veiliger te maken. Met de campagne laat de overheid zien wat de kern is van het veiligheidsprogramma. Criminelen en regelmatige overtreders van de wet zullen met een lik-op-stuk-beleid worden geconfronteerd. Stelselmatige daders worden harder aangepakt. De controle neemt toe en het aantal agenten en toezichthouders groeit fors. Gemeenten, politie en andere instellingen slaan de handen meer dan ooit ineen. De overheid neemt dus het voortouw. Maar de veiligheid is een zaak van iedereen. Ook in de samenleving moet er meer gebeuren. Zo wordt met het bedrijfsleven en met andere instellingen momenteel samengewerkt om hier concreet handen en voeten aan te geven.

Ook van de burger wordt meer verwacht. Daarom doet de campagne een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Door te wijzen op het belang van preventie en het melden van verdachte zaken. In specifieke campagnes zullen concrete actiepunten worden aangereikt, zoals het anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem, beveiligen van eigen bezittingen etc.

Alle campagnes van de overheid die over de veiligheid op straat gaan zijn in de komende jaren herkenbaar door hetzelfde concept, met in de hoofdrol de Cock, het hondje Jack en de pay-off Nederland veilig. Voor de rechercheur uit Baantjer is gekozen omdat hij symbool staat voor de aanpak van criminaliteit en is staat is om een beroep te doen op het Nederlandse publiek om bij te dragen aan een veilig Nederland. De Cock wordt vergezeld door het hondje Jack die symbool staat voor een waakzame en alerte kameraad in de strijd tegen onveiligheid.

De campagne is te zien op de website www.nederlandveilig.nl. Deze site biedt het Nederlandse publiek concrete informatie over de manier waarop zij hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Daarnaast is er de site www.veiligheidsprogramma.nl voor geïnteresseerden die meer achtergrondinformatie zoeken over het veiligheidsbeleid.