CDA

CDA
14-10-04
Verhagen: 'We moeten nú veranderen. De toekomst begint vandaag!

Zorg en sociale zekerheid dreigen onbetaalbaar te worden. Om dat te voorkomen heeft het kabinet Balkenende een aantal ingrijpende maatregelen voorgesteld. Maxime Verhagen, voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, staat achter de regeringsplannen. "Het is nodig voor de toekomst van ons land."

Waarom al die maatregelen?
"Dat is een heel bewuste keuze! De hele maatschappij verandert snel en grondig. Dat zie je aan de samenstelling van de bevolking. Mensen leven langer en doen dus ook langer een beroep op allerlei voorzieningen. Ik geef een voorbeeld.
Over niet al te lange tijd is een kwart van de Nederlanders ouder dan 65 jaar. Stel je voor wat dat betekent! Tegenover tien werkenden nu, staan drie gepensioneerden. Straks moeten diezelfde tien voor twee keer zoveel gepensioneerden zorgen. Alles bij elkaar kun je zeggen dat veel minder mensen de kosten van sociale zekerheid, zorg en pensioen zullen moeten dragen. Ook de staatsschuld vormt een grote kostenpost. Alleen al aan rente betalen we nu 12 miljard euro, nog los van de aflossing. Het CDA vindt het onverantwoord om schulden door te schuiven naar onze kinderen. Dat willen we met deze maatregelen voorkomen."

Waarom juist nú?
"We hebben nu nog de kans om werk, sociale zekerheid en zorg voor de toekomst te waarborgen. Maar dat kunnen we niet als we alles bij het oude laten. Er is pas zekerheid op langere termijn als we op tijd het roer omgooien. Dat is juist nú nodig, want de toekomst begint vandaag."

De overheid vindt dat mensen meer hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Wat vindt u daarvan?
"Daar is niks mis mee. Nederland heeft te lang geleefd met het idee dat de overheid het wel regelt. Christendemocraten zijn er altijd al voorstander van geweest om niet alle verantwoordelijkheid voor de gang van zaken in de samenleving bij de staat te leggen. In het CDA noemen we dat gespreide verantwoordelijkheid. Daarbij is het van het allergrootste belang dat de overheid het mogelijk maakt voor mensen en organisaties om zelf die verantwoordelijkheid te nemen. Het is dus geen kwestie van de boel over de schutting gooien met de mededeling zoek het zelf maar uit. Integendeel!"

Het CDA krijgt nogal wat kritiek. Hoe staat u daar tegenover? "Er komt nogal wat op ons af, ja. Maar ik heb wel eens de indruk dat mensen een verkeerde voorstelling van zaken hebben. Dat kwam onder andere doordat kabinetsvoorstellen vóór Prinsjesdag gedeeltelijk uit hun verband naar buiten zijn gekomen. Steeds opnieuw leggen we uit waarom allerlei ingrijpende maatregelen dringend noodzakelijk zijn en dat je alles in een groter geheel moet zien. Zo nodig pleiten wij voor aanpassing van de plannen. Wij zijn niet doof voor bezorgde geluiden uit maatschappelijke organisaties en uit onze afdelingen. Daarom hebben we alternatieve voorstellen ingediend. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft de CDA-fractie succesvol gepleit voor ruimere overgangsmaatregelen rond VUT/prepensioen, en voor het zoveel mogelijk ontzien van minima en gezinnen met kinderen, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten."

Er is veel onrust over de zorg. Hoe moet het daarmee verder? "Iedereen die met ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen te maken heeft, kent de voorbeelden van de wachtlijsten en de bureaucratie. De zaak is helemaal dichtgeslibd. Het is toch onverteerbaar als er geen plek is voor je moeder in een verpleeghuis, of je tante naar België moet voor een maagoperatie. En intussen blijven de kosten maar stijgen, net als de premies. Het CDA wil naar een andere, betere zorg. In 2006 wordt een nieuw zorgstelsel ingevoerd met een basisverzekering, waarvoor iedereen dezelfde premie betaalt. Dat is voor ons geen doel op zich, maar een middel om een toegankelijke, betaalbare en goede gezondheidszorg mogelijk te maken."

Er is 2 oktober op initiatief van de vakbonden in Amsterdam tegen het kabinetsbeleid gedemonstreerd. Wat zou u tegen de vakbonden en hun leden willen zeggen? "Mijn oproep aan de bonden is om positief met de ingrijpende veranderingen om te gaan. De vakbeweging moet de handschoen oppakken in plaats van zich verschansen en de pril opbloeiende economie verlammen met acties. Aan de andere kant vraagt dat ook een open houding van het kabinet als de bonden daadwerkelijk willen onderhandelen. Het CDA hecht aan sociaal overleg. Bij de uitwerking van de levensloopregeling, pensioen, scholing en kinderopvang zouden de sociale partners een leidende rol moeten spelen."
Omdat de toekomst vandaag begint
Het CDA komt naar u toe!
pijlrechts (1K) 10 veelgestelde vragen
pijlrechts (1K) Vragen en antwoorden
pijlrechts (1K) Kom langs