Corel neemt Jasc over om het aanbod aan grafische software te vergroten

Hilversum, 14 oktober 2004 - Corel Corporation heeft vandaag Jasc Software, Inc. overgenomen, de leverancier van de Paint Shop(tm)-familie voor het bewerken van digitale foto's en afbeeldingen. Deze acquisitie is een belangrijke mijlpaal in Corel's groeistrategie, en komt na vier opeenvolgende kwartalen winst en een geslaagde ommekeer nadat Corel in 2003 een private onderneming werd. De acquisitie zorgt voor een versterking van Corel's positie als leverancier van productiviteitssoftware en grafische producten. Corel heeft nu wereldwijd een gecombineerde klantenbasis van meer dan 60 miljoen, met een uitgebreid softwareportfolio dat bestaat uit innovatieve software voor het bewerken van foto's en het creëren van afbeeldingen en vectorillustraties, technische grafische producten en de populaire WordPerfect-productlijn. Naar verwachting wordt de acquisitie van Jasc eind oktober 2004 officieel afgerond.

Het hoofdkantoor van Corel blijft gevestigd in Ottawa, Canada en voor de Paint Shop-familie zal Corel de voormalige Jasc-vestiging in Minneapolis in de VS in bedrijf houden. Amish Mehta zal aanblijven als Chief Executive Officer van Corel Corporation en enkele leden van het senior management van Jasc zullen bij Corel in dienst treden.

Corel gaat Paint Shop Pro(tm), Paint Shop(tm) Pro Studio and Paint Shop(tm) Photo Album(tm) verkopen als op zichzelf staande producten en zal wereldwijd ondersteuning en service blijven bieden onder de Corel-merknaam. Verder zal Corel actief nieuwe R&D-initiatieven voor de Paint Shop familie ondersteunen om ervoor te zorgen dat ook de volgende generatie Jasc-producten tot bloei komt.

Corel werd in augustus 2003 overgenomen door Vector Capital Group, een in San Francisco gevestigde investeerder die momenteel een kapitaal van meer dan $500 miljoen beheert. Vector heeft Corel geholpen met het tot stand brengen en uitvoeren van een gerichte product- en marketingstrategie, gebaseerd op Corel's populairste en duurzaamste producten: de WordPerfect Office Suite, CorelDRAW Graphics Suite en Corel Painter. Tevens zijn de operaties gestroomlijnd en is er ook lijn gebracht in de grote diversiteit aan producten. Met de steun van Vector bevindt Corel zich nu in een goede uitgangspositie voor verdere groei door toevoeging van de Paint Shop-familie, alsmede eventuele acquisities in de toekomst.

Corel's innovatieve software is wereldwijd populair bij waardebewuste consumenten en bedrijven. Met de acquisitie van Jasc vergroot Corel de omvang van zijn softwareaanbod door een significante uitbreiding in de grafische markt voor zowel zakelijke klanten als consumenten.

Corel kan gebruikers van grafische software nu een compleet migratiepad bieden van basissoftware voor het ordenen en uitwisselen van afbeeldingen en software, het retoucheren en verbeteren van foto's, tot aan geavanceerde producten voor het creëren en bewerken van afbeeldingen. Door de toevoeging van de Paint Shop productfamilie kan Corel nu nieuwe grafische consumentenmarkt-segmenten bedienen, terwijl ook het bereik in het zakelijke grafische segment wordt vergroot.

Uitbreiding aanwezigheid Corel in sterk groeiende softwaremarkt "De acquisitie vergroot ons bereik in digitale beeldbewerkingssoftware - het is één van de drijvende krachten achter onze groeistrategie", zegt Mehta. "De Paint Shop-familie geeft Corel een sterk aanbod van grafische software dat ons helpt om miljoenen nieuwe klanten te werven. Op de lange termijn zullen we onze positie sterk kunnen vergroten voor consumenten die geregeld digitale fotografiesoftware aanschaffen - een snel groeiend marktsegment."

Volgens InfoTrends/CAP Ventures, zal de wereldwijde markt voor digitale consumentencamera's naar verwachting met gemiddeld 20 procent per jaar groeien. Dat betekent dat er in 2008 meer dan 100 miljoen camera's verkocht zullen worden, vergeleken met 45 miljoen verkochte camera's in 2003. Een recent onderzoek van InfoTrends/CAP Ventures signaleert tevens dat 55 procent van diegenen met een digitale camera aanvullende software aanschaft voor het beheer en de bewerking van digitale foto's.

De Paint Shop familie optimaliseert het werken met digitale foto's en afbeeldingen zowel voor consumenten als zakelijke gebruikers, en biedt een groeipad van beginner naar ervaren professional. Paint Shop Pro, Paint Shop Pro Studio en Paint Shop Photo Album staan wereldwijd bekend als innovatieve producten. "Jasc is met de Paint Shop familie een toonaangevend consumenten softwaremerk en als zodanig een natuurlijke uitbreiding van Corel's softwareportfolio", zegt Mehta. "Net als Corel heeft Jasc steeds innovatieve, betrouwbare en makkelijk te gebruiken grafische oplossingen geleverd voor een zeer concurrerende prijs. Deze acquisitie geeft aan dat onze focus ligt op het verbreden van onze productfamilie om de brede, groeiende markt van waardebewuste consumenten en bedrijven te kunnen bedienen."

Wereldwijd distributienetwerk
De gecombineerde verkoopkanalen van Corel en Jasc zullen een veel breder mondiaal distributienetwerk opleveren. Met de acquisitie zal de Paint Shop familie nu worden verkocht via een breder kanaal dat miljoenen Corel en Jasc-gebruikers overal ter wereld bereikt. Dit gecombineerde netwerk bestaat uit meer dan 5000 value added resellers en grote retailers in 75 landen.

Daarnaast hebben zowel Corel als Jasc intensieve OEM overeenkomsten voor bundeling, onder andere met DELL Computer en Wacom. Deze OEM-relaties zullen zorgen voor een verbreding van het bereik in de zakelijke en consumentenmarkt.

Recordwinst en juiste koers ondersteunen Corel's groeistrategie Dit jaar heeft het private bedrijf Corel een recordwinst behaald en is significante groei gerealiseerd voor alle productlijnen. Met de toevoeging van de Paint Shop-familie bevindt Corel zich in een goede uitgangspositie voor verdere groei.

"Dit heeft alle kenmerken van een zeer succesvolle acquisitie omdat beide bedrijven nodig hebben wat de ander te bieden heeft", zegt Rob Enderle, Principal Analyst van de Enderle Group. "Corel heeft een sterk internationaal merk en producten die gericht zijn op professionele digitale fotografen, maar had een sterk basisproduct nodig zoals van Jasc om nieuwe klanten te werven. Jasc had de kracht nodig van een internationaal merk en een robuust productportfolio om hun klantenbestand uit te breiden. De combinatie van de twee bedrijven levert een krachtig softwareportfolio op, inclusief een digitale fotografieoplossing voor zowel bedrijven als consumenten, die zich in de praktijk heeft bewezen en die zeer concurrerend geprijsd is."

Over Jasc
Jasc wordt gezien als een toonaangevend wereldwijd leverancier van software voor digitale fotografie en beeldbewerking: de Paint Shop familie met als belangrijkste producten Paint Shop Pro, Paint Shop Pro Studio en Paint Shop Pro Album. De focus van Jasc ligt op het optimaliseren van de mogelijkheden voor het werken met digitale foto's en afbeeldingen, voor consumenten en zakelijke gebruikers, van beginners tot gevorderden. Ook biedt Jasc een groeipad van beginner tot ervaren professional. Jasc-producten werken op het Windows platform en bieden een betaalbare oplossing voor PC-gebruikers, alles ondersteund door bekroonde service en support.

Corel Corporation
Corel levert innovatieve software-oplossingen en services waarmee miljoenen zakelijke gebruikers en consumenten in meer dan 75 landen hun productiviteit verbeteren. Corel, bekend van haar grafische, office en persoonlijke productiviteits oplossingen waaronder de CorelDRAW® Graphics Suite, de WordPerfect® Office Suite en de Corel Painter natural media®, painting en illustratie software is in 2003 overgenomen door Vector Capital Group uit San Francisco. Sindsdien heeft Corel een recordwinst behaald en is significante groei gerealiseerd voor alle productlijnen. Corel is opgericht in 1985 en heeft haar hoofdkantoor in Ottawa, Canada.