ABN AMRO

Amsterdam, 14 oktober 2004

Eerste ABN AMRO Kunstprijs voor Fahrettin Örenli

Fahrettin Örenli ontvangt vandaag de ABN AMRO Kunstprijs 2004 voor het werk dat hij de afgelopen jaren maakte. De ABN AMRO Kunstprijs is een aanmoedigingsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een kunstenaar van niet-Nederlandse origine die in Nederland woont of werkt of anderszins als kunstenaar een band met Nederland onderhoudt. Het is de eerste keer dat de bank deze aanmoedigingsprijs uitreikt.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2004 prijst in het werk van Örenli een veelzijdig kunstenaar. Örenli schildert, tekent, fotografeert, maakt installaties en schrijft gedichten. Uit het juryrapport: "De kunst van de in de Turkije geboren beeldend kunstenaar gaat over hemzelf als een levend wezen. De beelden die hij laat zien getuigen van een onderzoek naar de expressieve mogelijkheden van de (schilder)kunst, vaak op een symbolisch en kritisch niveau. De onderwerpen die Örenli verbeeldt, zijn weliswaar geworteld in onze eigentijdse wereld, maar de wijze waarop ze zijn vorm gegeven, is nadrukkelijk autonoom en getuigt van een grote oorspronkelijkheid".

ABN AMRO heeft van oudsher een relatie met beeldende kunst. Met diverse activiteiten op cultureel gebied wil de bank bijdragen aan een breed draagvlak voor kunst in het algemeen. Tom de Swaan, CFO ABN AMRO en voorzitter van de ABN AMRO Kunststichting, over de nieuwe prijs: "Met de prijs wil de bank de erkenning van kwalitatief hoogstaande kunst stimuleren. Als grote internationale speler is de bank in vele landen actief waardoor binnen het bedrijf verschillende culturen worden samengebracht. Ook in de kunstwereld beïnvloeden verschillende culturen elkaar. De prijs, die bedoeld is voor buitenlandse kunstenaars die in Nederland wonen en werken, vormt daarbij een mooie stimulans."

De ABN AMRO Kunstprijs bestaat uit een geldprijs van EUR 10.000,-. Daarnaast organiseert de ABN AMRO Kunststichting een solotentoonstelling van de winnaar waaruit een werk wordt aangekocht ten behoeve van de collectie van de bank. De tentoonstelling gaat vergezeld van een publicatie.

De expositie met werk van Fahrettin Örenli is gratis te bezoeken in het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam. Bezoekers zijn welkom van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Perscontacten: 020-6288900