Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Gezamenlijk persbericht van gemeente Sittard-Geleen en Provincie Limburg

Grootstedelijke problemen van Sittard-Geleen onderkend

Lobby leidt nóg niet tot toezeggingen

Sittard-Geleen, 14 oktober 2004 - Sittard-Geleen staat op de kaart! Dat is in ieder geval een concreet resultaat dat de intensieve lobby van gemeente en Provincie in Den Haag heeft opgeleverd. Tijdens het debat gistermiddag van de vaste kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was Sittard-Geleen hét onderwerp van gesprek. Nagenoeg alle partijen vertegenwoordigd in de commissie onderkennen de bovenmaatse grootstedelijke problemen van deze gemeente. Evenals het feit dat de criteria voor toetreding tot het GSB op Sittard-Geleen van toepassing zijn. Zij zijn dan ook van mening dat deze stad conform die gestelde criteria zo snel mogelijk aan moet sluiten bij de G26, niet alleen in het kennisnetwerk maar mét de bijbehorende financiële steun.

"De financiële situatie laat het echter niet toe om op dit moment de GSB-status te verlenen met de geldelijke middelen die daarbij horen. Temeer omdat er met de huidige G30 afspraken zijn gemaakt waarop deze steden hun plannen tot 2010 hebben gebaseerd"; aldus minister de Graaf die vindt dat het openbreken van die afspraken tot te veel problemen leidt. Wel wil hij zich inzetten om te bezien hoe Sittard-Geleen zonder de officiële GSB-status toch deel kan nemen aan het netwerk van de G30. De fracties van PvdA, CDA, SP, VVD en Groen Links stellen eensgezind het vasthouden van minister de Graaf aan het getal van 30 steden ter discussie. Mevrouw van Gent vergelijkt de motivatie van de bewindsman met de brandweer die niet uitrukt omdat zijn dienst erop zit. De criteria voor toetreding tot het GSB kan zowel leiden tot nieuwe deelnemers als afvallers volgens de fractieleden. Zij pleiten voor een vernieuwde aanpak met duidelijke prestatieafspraken waarbij deelnemende steden worden afgerekend op het resultaat. Als dat betekent dat er meer deelnemers zijn mag dat niet leiden tot herverdeling van de pot maar moet er structureel geld bij. Dat moet mogelijk in 2007 al leiden tot financiële dekking en deelname van Sittard-Geleen.

Het kamerdebat heeft gisteren niet tot toezeggingen geleid. Wel is de afspraak gemaakt dat minister de Graaf een overzicht maakt van de financiële consequenties die toetreding van Sittard-Geleen als GSB-gemeente zou hebben. Bovendien bekijkt de bewindsman welke financiële mogelijkheden er zijn binnen het Rijk om de reële problemen van Sittard-Geleen op korte termijn op te lossen. Naar aanleiding van deze brief vergadert de Tweede Kamer op dinsdag 26 oktober opnieuw over dit onderwerp. Wethouder Hanssen was op voorhand realistisch gestemd over de uitkomst van het debat. "Misschien nog wel belangrijker dan financiële steun is de mogelijkheid om deel te nemen aan het GSB-netwerk. De winst van de lobby is dat onze problemen worden erkend, maar dat we ook laten zien dat we wat te bieden hebben, met name op economisch gebied."

Burgemeester Dijkstra staat niet te juichen aan het eind van het debat maar is desalniettemin zeer tevreden over de aandacht en erkeninning die er is voor Sittard-Geleen. Ter voorbereiding op het overleg van 26 oktober laat Dijkstra een contra-expertise opstellen ten aanzien van de brief van De Graaf, waarin de gemeente zelf de financiële consequenties of anderszins van een GSB-status voor Sittard-Geleen in kaart brengt. De informatie uit die contra-expertise wordt gebruikt om een concept-motie op te stellen waarmee de kamerleden gevoed worden. Daarnaast is het bestuurlijk contact met commissieleden en bestuurlijke netwerken in de provincie, Tripool en regio blijvend in het vizier van de lobbywerkgroep.

De bestuursleden uit Sittard-Geleen wisten zich gisteren gesteund door de gemeente Heerlen en Maastricht en een brede afvaardiging van de Provincie. Zelfs de gouverneur mr. B.J.M Baron van Voorst tot Voorst was aanwezig bij het aanbieden van de petitie. Herman Vrehen, gedeputeerde van de Provincie Limburg, die ook de commissievergadering op de voet heeft gevolgd, heeft persoonlijk zijn steun uitgesproken voor de plannen van Sittard-Geleen. ... "Allereerst ben ik verheugd, dat er geen discussie meer is gevoerd over herverdeling van middelen ten koste van de kleinere gemeenten. Daarnaast mag ik constateren dat de deur naar de GSB-status op een kier staat voor Sittard-Geleen. Wel moeten we alert blijven dat die deur nu niet weer in het slot valt."