Gemeente Ede

nummer 216 / Ede, 14 oktober 2004

Rechter staat tijdelijke opvang daklozen toe aan Langekampweg

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Arnhem vindt dat de gemeente Ede voldoende heeft aangetoond dat de nieuwe opvang die het Leger des Heils aan de Langekampweg wil realiseren, van tijdelijk aard is. De rechter heeft daarom donderdag 14 oktober de schorsing van het vrijstellingsbesluit opgeheven. Door deze uitspraak kan het Leger des Heils daadwerkelijk beginnen met het realiseren van de nieuwe vestiging aan de Langekampweg.

De nieuwe vestiging zal waarschijnlijk medio december worden geopend. Het Leger des Heils zal maximaal 40 personen, waaronder zes passanten, begeleiden in woonunits. De voorziening blijft maximaal drie jaar aan de Langekampweg. Daarna verhuist de opvang naar een definitieve locatie.
In eerste instantie vond de rechter dat de gemeente Ede onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat de voorziening aan de Langekampweg van tijdelijk aard was. Daarom schorste de rechter in augustus, op verzoek van omwonenden, het besluit van de gemeente Ede om daar een vestiging tijdelijk toe te staan.
De rechter is nu van oordeel dat de gemeente Ede en het Leger des Heils deze tijdelijkheid voldoende hebben aangetoond. Zo zijn er een huurcontact voor de grond en een leasecontract voor de woonunits afgesloten voor de periode van drie jaar. Ook heeft de gemeente Ede een subsidieovereenkomst met het Leger des Heils afgesloten voor drie jaar.
Voor de rechter was dit reden om de schorsing op te heffen. De rechter was in augustus inhoudelijk al van mening dat de belangen van de omwonenden, mede gelet op de afstand van de daklozenopvang tot de woonwijk, minder zwaar wegen dan het maatschappelijk belang om een daklozenopvangcentrum te realiseren. Toen vond hij echter nog dat het Leger des heils en de gemeente het tijdelijk karakter.
---