Algemene Inspectiedienst (AID)

Visstroperijteam Zuid-Nederland van start

Begin deze maand is op initiatief van de Algemene Inspectiedienst (AID) een visstroperijteam opgericht voor de binnenwateren in Zuid-Nederland. Het team, bestaande uit vijf medewerkers van de AID, de regiopolitie West en Midden-Brabant en het korps Landelijke Politiediensten, gaat zich fulltime bezig houden met de bestrijding van visstroperij in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Aanleiding voor dit project is het toenemend aantal gevallen van visstroperij de laatste jaren, ook in Zuid-Nederland. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaken veel schade aan visbestand, natuur en milieu.

Met deze gezamenlijke en forse aanpak hopen de AID en de politie, de visstropers structureel en effectief aan te pakken en te ontmoedigen. Het project tracht de visstroperij ook te bestrijden door samenwerking te zoeken met andere instanties en partners, zoals provincie, gemeenten, Staatsbosbeheer, Waterschappen, Natuurmonumenten en andere regiopolitiekorpsen en de beroepsvisserij.

De leiding en coördinatie van dit project én het stroperijteam, is in handen van de AID. De instelling van dit team is geformaliseerd in een Beleidsbesluit Binnenvisserij. Medio 2005 zal bekeken worden of het project een meerjarig vervolg krijgt. Vanaf vorig jaar april was er al een tijdelijk visstroperijteam van AID en politie actief in de Zeeuwse wateren, waarbij de nodige illegale vissers werden betrapt, bekeurd en vis en vistuig in beslag genomen. Dit team is nu opgeheven.

De controle op visstroperij is niet gemakkelijk. Alleen door intensief toezicht en de inzet van veel menskracht en materieel, kunnen stropers
- die vaak zeer professioneel opereren - op heterdaad worden betrapt.

Belangrijk is ook de informatie en meldingen van het publiek. Daarom is op de AID internetpagina, het 'Meldpunt AID' te vinden, waar melding kan worden gedaan van b.v. visstroperij. Urgente meldingen kunnen rechtstreeks worden gedaan bij de; AID-meldkamer, telefoon: 045-5466222, 24 uur bereikbaar.
Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318