Algemene Inspectiedienst (AID)

Extra aandacht voor opsparen kadavers

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat in de komende weken extra controles uitvoeren naar het opsparen van kadavers. De controles vinden in het hele land plaats en richten zich op vooral op varkenshouders en pluimveehouders. De controle-actie vloeit voort uit eerdere onderzoeken van de AID waaruit bleek dat de regels voor het tijdig aanmelden van kadavers slecht nageleefd worden.

Zo blijken varkenshouders dode varkens twee weken tot drie maanden op te sparen, terwijl de Destructiewet voorschrijft dat kadavers de eerstvolgende werkdag bij het destructiebedrijf aangemeld moeten worden. Soms troffen de AID-controleurs kadavers aan die in verregaande staat van ontbinding verkeerden, ook al werden ze gekoeld bewaard. Dit leidde op sommige plaatsen tot zeer onhygiënische toestanden. Opsparen van kadavers is dus niet toegestaan, ook al worden de kadavers in een koeling bewaard.

In mei werden bij een soortgelijke actie van de AID op 35 van de 44 gecontroleerde bedrijven diverse overtredingen geconstateerd. In 2003 leefden 23 van de 25 gecontroleerde bedrijven de regels niet na. Het merendeel van de gecontroleerde varkenshouders verklaarde dat ze bewust de varkens opsparen om zodoende op de voorrijkosten te besparen. Het tarief is onlangs vastgesteld op 10,11 euro (exclusief btw) per rit.

Voor overtredingen op het gebied van opsparen van kadavers heeft het Openbaar Ministerie bepaald dat transacties kunnen oplopen tot 2.600 euro. Daarnaast kunnen veehouders, die overtredingen begaan die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren, gedagvaard worden.

De controles van de Algemene Inspectiedienst richten zich op de Destructiewet, maar gelijktijdig wordt bij de varkenshouders ook gekeken naar de voorschriften op het gebied van welzijn en hygiëne. Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318