Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken 14 oktober 2004

MINBZ: Vernieuwde IS richt zich op een breder publiek

Dit weekend valt bij de lezers van het maandblad Internationale Samenwerking (IS) de eerste vernieuwde IS op de deurmat. Het vernieuwde maandblad van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over ontwikkelingsbeleid wil nadrukkelijk een breed publiek aanspreken. Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid wordt dan ook in een breed perspectief toegelicht. Dat hoeft de redactie er niet van te weerhouden ruimte te laten voor kritische geluiden. IS wil de lezer inzicht geven in de mogelijkheden die ontwikkelingssamenwerking biedt en de lezer stimuleren om zo mogelijk ook zelf een rol te spelen bij armoedebestrijding. Dit betekent dat IS kiest voor een journalistieke aanpak die stimuleert en inspireert en waarmee een brug wordt geslagen tussen de problemen in arme landen ver weg en de belevingswereld van de lezers hier.

Lezersonderzoek heeft uitgewezen dat het lezersbestand vergrijst. In 4 jaar tijd is de gemiddelde leeftijd gestegen van 49,5 jaar naar 52,5 jaar. Ruim de helft van de lezers is ouder dan 50 jaar.

Met de vernieuwde IS wil het ministerie ook het jongere publiek (vanaf 16 jaar) bereiken. Dat betekent dat het blad meer genres en rubrieken heeft gekregen, er meer aandacht is voor fotografie, de verhalen toegankelijker zijn en er meer plaats is voor luchtigheid in vorm en inhoud.

Internationale Samenwerking wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Het blad wordt gemaakt door een driehoofdige redactie die in dienst is van het ministerie. Per 1 november a.s. is Marijke Vromans ­ thans hoofdredacteur Opportuun ­ de nieuwe hoofdredacteur van Internationale Samenwerking. De redactie maakt naast eigen redacteuren gebruik van freelancers. Om de verankering van het tijdschrift IS in zowel het ministerie als in de samenleving te waarborgen, wordt een redactieraad ingesteld, gevormd door mensen van binnen en buiten het ministerie. Een IS-abonnement is gratis. Het maandblad verschijnt 10x per jaar (zomernummer en decembernummer zijn dubbelnummers) in een oplage van ca. 120.000 exemplaren.