Politie Haaglanden

Actie Brom Normaal nu regiobreed

Haaglanden 14-10-2004 - De directie van Politie Haaglanden heeft besloten de actie Brom Normaal uit te breiden naar de gehele regio en te verlengen tot half december 2004. In het voorjaar van 2005 volgt tevens een herstart van de actie. Uit het feit dat er sinds de start op 21 juni zoveel bromfietsbestuurders zijn staande gehouden en ook het aantal uitgeschreven bekeuringen, mag namelijk worden geconcludeerd dat het hard nodig is dat deze groep bestuurders intensief wordt gecontroleerd.

Vier maanden inmiddels heeft het team Brom Normaal bromfietsers gecontroleerd op overtredingen om de verkeersveiligheid te vergroten. Tien wijkbureaus leverden hiervoor, op basis van een door hen opstelde probleemanalyse, hotspots aan. Nu Politie Haaglanden heeft besloten regiobreed te gaan, zullen ook de bureaus Westland, Pijnacker-Nootdorp, Hoefkade, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen, Wassenaar, Karnebeek en Overbosch zich aansluiten bij de actie.

De cijfers spreken voor zich. In nog geen vier maanden tijd zijn 2827 bromfietsers gecontroleerd, 3360 bekeuringen zijn geregistreerd en 52 bromfietsen zijn in beslag genomen. Buiten de staandehoudingen voor verkeersovertredingen zijn er ook drugsrunners op bromfietsen en gestolen voertuigen aangetroffen. Van een aan omwonenden toegestuurde enquête zijn er maar liefst 3200 formulieren retour gekomen, waaruit blijkt dat de actie leeft. Maar niet alleen de respons is indrukwekkend, ook de resultaten van de enquête zijn overtuigend: 90 procent van alle respondenten is positief ten opzichte van de controles. Het besluit om de actie voort te zetten is dus logisch.

De bromfietsbestuurders zijn er door de controles inmiddels zeer van doordrongen, dat de pakkans groot is, zeker op de hotspots. Omdat het Brom Normaal team regelmatig terugkomt op dezelfde locaties is het niet alleen voor de bromfietsers duidelijk dat de politie aanwezig is in de buurt, maar ook voor de omwonenden. Nu de actie wordt voortgezet tot 18 december en wordt uitgebreid naar de gehele regio, zal de pakkans en zichtbaarheid van de actie nog meer toenemen.

Informatie

Op deze site is, onder de specials, meer informatie te vinden over de actie Brom Normaal. Overlast van scooters kunt u blijven melden via de gebruikelijke weg, bij het politiebureau in de buurt of telefonisch, 0900-8844 (lokaal tarief).