VVD



Nieuws

14 okt 2004 - Inbreng Jan Geluk bij debat over
schelpdiervisserij

Op donderdag 14 oktober had in de Tweede Kamer het debat plaats over de schelpdiervisserij. Visserijwoordvoerder Jan Geluk van de VVD-Tweede-Kamerfractie sprak tijdens dit debat zijn zorgen uit over de toekomst van de schelpdiervisserijsector in Nederland. Hij drong er bij de minister op aan meer geld vrij te maken voor innovatie, onderzoek en onderwijs voor de sector. Geluk ziet graag dat er tien miljoen euro wordt vrijgemaakt opdat de werkgelegenheid in deze sector op termijn zeker gesteld kan worden.

Hieronder treft u de inbreng van Jan Geluk.

AO schelpdiervisserij - 14 oktober 2004 - woordvoerder Jan Geluk (VVD)

Allereerst wil ik opmerken dat ik mede op haar verzoek spreek namens de fractie van LPF

Inleiding

Eindelijk ligt er dan het rapport van de Evaluatie II zoals aangekondigd en beloofd aan de sector in 1998. De uitkomst ontlokte de minister de uitspraak: "Eva II toont aan dat kokkelvisserij niet onmogelijk is". De hoofdconclusies geven naar onze mening niet aan dat de schelpdiervisserij aanmerkelijke schade aanricht. Integendeel, bij de mosselkweek kan verdedigd worden dat dit een toegevoegde waarde heeft voor de natuur, de mossels leveren immers 15% meer voedsel op. Vorige week hebben we in een rondetafelgesprek met belangstelling geluisterd naar de wetenschap. Mijn indruk hieruit is dat hoe meer de wetenschappers onderzoeken, hoe meer vragen er bijkomen en hoe minder er duidelijk is. Wat ons te denken zet, en de zaak in perspectief zet, is dat een zware storm meer schade aanricht dan een heel jaar vissen. Dit kan en zal niemand ontkennen.

Een vraag die zich ook aandient is: wat is nu eigenlijk het referentieaantal scholeksters en eidereenden? Dit is erg onduidelijk. Hierbij moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met het verminderde draagvlak van de Waddenzee. Pas dan kan je het voorzorgprincipe goed invullen.

Kortom: waar praten wij hier eigenlijk over?

Vragen VVD

Vraag 1

Het verbaast onze fractie in hoge mate dat deze regering ondanks de uitslag van EVA II, die ruimte liet voor de visserij op kokkels en mosselen, en ondanks een ander advies van de commissie Meijer tòch heeft besloten over te gaan tot uitkoop van de kokkelsector. Zal uitkopen waarschijnlijk niet 50 tot 80 miljoen euro kosten? Terwijl de vraag blijft staan of de natuur hier aanmerkelijk mee wordt verbeterd. Zijn deze miljoenen in het huidige economische klimaat niet beter te besteden?

Vraag 2

Graag hoor ik van de minister waarom het kabinet tot deze afweging is gekomen. Zijn andere afwegingen zoals het volgen van het advies van de commissie Meijer naar duurzame kweek nu echt niet mogelijk, zo vraagt onze fractie zich af. Dit abrupt stoppen ligt bij onze fractie gevoelig, vooral omdat het ten koste van de werkgelegenheid gaat.

Was er bij dit besluit van begin af aan rekening gehouden met het verlies van zoveel werkgelegenheid? Wij praten hier volgens twee rapporten over een substantieel verlies van enkele honderden, zoniet 1000 arbeidsplaatsen. Een en ander wordt nog eens bevestigd in een recente brief van de Kamer van Koophandel Zeeland. Mijn vraag is: op welke manier denkt de minister dit te kunnen compenseren? De bedrijven zullen de klap na uitkoop wel kunnen opvangen, maar hoe staat dat met de honderden werknemers? Vooral in Reimerswaal maakt de VVD fractie zich daar grote zorgen en wil financiële zekerheid voor deze werknemers. De banen liggen daar niet voor het oprapen.

Voorstel VVD

De VVD fractie wil een ernstig beroep op de minister doen meer geld vrij te maken voor innovatie, onderzoek en onderwijs voor de schelpdiervisserij. Ik denk hierbij aan een bedrag van 10 miljoen. Hiermee kan een deel van de werkgelegenheid op termijn worden zeker gesteld. Dit moet de regering toch wat waard zijn.

Buitenland en import

In Ierland wordt handenwrijvend en breed lachend gekeken naar wat wij hier aan het doen zijn. Daar wordt met EU subsidie van 70% en aanvullende fiscale maatregelen een geheel nieuwe schelpdierensector uit zee gehaald. Mosselen en kokkels zullen bij ongewijzigd beleid moeten worden geïmporteerd, om aan de vraag te voldoen. Graag wil ik de minister vragen de importeisen zorgvuldig maar niet onnodig belemmerend neer te leggen. Wij horen nu dat er onnodig strakke regels worden opgesteld, met name voor de werkgelegenheid voor de verwerkende industrie.

Nieuw besluit

Over het nieuwe beleidsbesluit het volgende: Centraal voor onze fractie staat dat de mosselkweek behouden dient te blijven op zeker het huidige niveau. Zowel de VVD als de minister zijn voorstander van verduurzaming. Dit vraagt investeringen. Om die te betalen is viscapaciteit nodig. Graag willen wij de minister vragen hieraan te voldoen. De beleidsuitgangspunten lijken ons goed, echter het beleid is weinig innovatief en dient veel dynamischer te zijn. We moeten inspelen op de natuur. Denk aan stormen en strenge winters.

Praktische zaken

Vraag 1

Veel meer dan voorheen dienen wij ons te concentreren op het beperken van het risico van het wegstormen van mosselen in de winter. Haal nu het zaad in het najaar weg van die kwetsbare droogliggende platen! Dan hebben de vogels en ook de vissers er nog wat aan. Je hebt dan een win win situatie! Dit kan, volgens de ODUS-visie van de visserij zelf, duurzaam en beheerst plaatsvinden. Doe je dit niet dan betekent dit op termijn: minder mosselen, minder scholeksters en minder eidereenden. Wilt u hier verandering in aanbrengen? Dit vraag ik u met klem! Als u daar in toestemt, komt er ook een andere situatie met de 85%. Dit is nu wel een erg hoog getal. Bent u overigens bereid dit lager te stellen?

Vraag 2

Eenzelfde situatie doet zich voor bij het zogenaamde Jan Louw vissen. Deze proef wordt voortgezet, maar op wel heel bescheiden schaal. Waar blijft u nu met uw innovatie? Grijp uw kans, meneer de minister!

Vraag 3

Zo ook met de kokkelvisserij. U wilt dat de sector innoveert. Visserij blijft mogelijk in de Westerschelde. Is dat ook zo na een eventuele verdieping? Maar het is onbekend of er zaad, uitgezaaid in de Oosterschelde, mag worden geoogst. Dit is toch ook geen innovatie te noemen. Hoe wilt u nu dat de kokkelvisserij dit kan oppakken? Dat is mij volstrekt onduidelijk.

Vraag 4

Vanuit de oestersector bereiken ons berichten over te weinig overleg over import. Dit is wel toegezegd maar wordt niet opgepakt. Gaarne vragen wij oesterkweek in de Wadden toe te staan. Wij vragen het handrapen van schelpdieren te verbieden. Het worden uit de hand gelopen hobby's, zonder controle en handhaving en strookt in het geheel niet met de strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Vraag 5

Dezelfde vraag bereikt ons uit de kokkelsector. Naar onze mening is er meer overleg nodig om uit de impasse te geraken met het verlenen van meer vergunningen op de Noordzee. Wat nu gebeurt is vragen om problemen op lange termijn.