InBev

Persbericht

Nieuwe voorstelling van wandtapijten in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis met de steun van het Fonds Interbrew-Baillet Latour

Brussel, 14 oktober 2004

In aanwezigheid van de voogdijoverheden huldigen de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis vandaag de voorstelling van de nieuwe keuze wandtapijten in de zalen gewijd aan de gotiek, de renaissance en de barok. De nieuwe voorstelling werd mogelijk dankzij de belangrijke steun van het Fonds Interbrew-Baillet Latour. In het kader van zijn programma tot restauratie van het roerend cultureel erfgoed besliste het Fonds in 2003 de nodige middelen ter beschikking te stellen om twee heel belangrijke Brusselse wandtapijten van het begin van de 16de eeuw te restaureren.

Het Fonds Interbrew-Baillet Latour staat vooral bekend om zijn activiteiten op het gebied van medisch onderzoek en van de wetenschappen, alsook op academisch vlak. In 2002 besliste het Fonds zijn activiteitengebied uit te breiden tot het restaureren van kunstwerken die deel uitmaken van ons roerend cultureel erfgoed.

In februari 2003 besliste het Fonds de kosten te dragen van de volledige financiering van de restauratie van twee grote wandtapijten die toebehoren aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het gaat om twee wandtapijten van de reeks « De zegepraal van de deugden over de ondeugden » die rond 1520 in Brussel werden geweven en die het Museum in 1964 verwierf, nadat ze hadden toebehoord aan de kathedraal van Palencia in Spanje. De reeks telt in totaal vier grote wandtapijten waarvan er twee al enkele jaren geleden werden gerestaureerd met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. Deze reeks wandtapijten behoort tot de belangrijkste stukken van de rijke verzameling in het bezit van de musea. Met meer dan 150 wandtapijten is deze verzameling de volledigste en bekendste in België. De restauratie duurde meer dan één jaar en vond plaats onder het toezicht van het Museum en van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

« Het Fonds Interbrew-Baillet Latour is verheugd dat het aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis de eerste verwezenlijking kan voorstellen in het kader van haar restauratieprogramma van het roerend erfgoed », verklaarde de Voorzitter van het Fonds, Baron de Schoutheete de Tervarent. « Wij hopen dat vele bezoekers deze schatten van ons erfgoed gedurende vele jaren zullen komen bewonderen. »

Het Fonds Interbrew-Baillet Latour heeft tot doel elk jaar een restauratieproject van vergelijkbare omvang te financieren, voor een bedrag dat wordt bepaald in functie van de omvang en het belang van het project. De projecten worden geselecteerd in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Dit jaar viel de keuze op de restauratie van acht schilderijen van Lambert Lombard.

Het INTERBREW-BAILLET LATOUR FONDS, in 1974 opgericht door Graaf de Baillet Latour, beheerder van de Brouwerijen Artois van 1947 tot 1980, heeft tot doel, met uitsluiting van iedere vorm van winstbejag, van iedere politieke, syndicale, filosofische of confessionele inmenging, prestaties van hoge menselijke waarde met vooral een wetenschappelijk of artistiek karakter, aan te moedigen en te belonen met prijzen, studiebeurzen, reizen of met giften in geld of in natura. In deze context heeft het Fonds de laatste jaren, naast de Gezondheidsprijs, ook andere initiatieven ontwikkeld. Zo is er de Interbrew-Baillet Latour Universitaire Leerstoel aan de KUL/UCL, opgericht op 19 juni 2000, die tot doel heeft het onderzoek van de relaties tussen de Europese Unie en Rusland verder uit te bouwen. Daarnaast kent het Fonds ook de Interbrew-Baillet Latour Studiebeurzen toe aan doctoraalstudenten die wetenschappelijk onderzoek verrichten op het gebied van mouterij en brouwen, voor onderzoek in de relaties tussen de Europese Unie en Rusland en voor Belgische studenten aan het Europa College. Het Fonds lanceerde in 2002 een nieuw initiatief, Het `Interbrew-Baillet Latour Programma voor de Restauratie van het Belgisch Cultureel Erfgoed`. Het Fonds had vastgesteld dat de meeste Belgische culturele projecten immobiliënprojecten waren, terwijl er een grote nood bestond aan initiatieven ter ondersteuning van de restauratie van roerende objecten. Het INTERBREW-BAILLET LATOUR FONDS is nu ook te bezoeken op haar website www.interbrewbailletlatour.com



InBev