Gemeente Utrecht

Openbaar Voortgezet Onderwijs Utrecht zelfstandig

Met ingang van 1 januari 2005 is het openbaar voortgezet onderwijs in Utrecht zelfstandig. Het openbaar onderwijs krijgt hierdoor een onafhankelijke positie ten opzichte van de gemeente Utrecht. De bestuurscommissie voor openbaar voortgezet onderwijs (BCVO) wordt opgeheven en de bestuurlijke taken worden overgedragen aan de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Utrecht; kortweg SOVO Utrecht. De gemeenteraad van de gemeente Utrecht heeft hiertoe op donderdag 14 oktober besloten.

Het openbaar onderwijs opereert voortaan op gelijke voet met de schoolbesturen in het bijzonder onderwijs. Wethouder Onderwijs, René Verhulst, verwacht dat de Utrechtse scholen nu slagvaardiger zijn en (nog) sneller kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Het College van Bestuur en de Raad van Toezicht SOVO beschouwen de verzelfstandiging als kroon op het professionaliseringsproces en als extra impuls voor de voortdurende kwaliteitsontwikkeling binnen de tien scholen voor openbaar voortgezet onderwijs in Utrecht en Maarssen.

Met een aandeelpercentage van zo'n 30% (± 4.000 leerlingen en 600 werknemers) is het openbaar voortgezet onderwijs een grote onderwijsaanbieder en werkgever.

Het College van Bestuur SOVO bestaat uit Ria Sluiter (voorzitter) en Ruud Reijnders (lid). De Raad van Toezicht SOVO bestaat uit vrijwilligers, mensen met verschillende achtergronden en deskundigheden die affiniteit hebben met het openbaar onderwijs. Het stichtingsbestuur bestaat vooralsnog uit zes personen, waaronder voorzitter prof. dr. H.W.A.M. Coonen en vice-voorzitter prof. dr. L.M. Stevens.

De gemeente blijft een verantwoordelijkheid houden voor de instandhouding van het openbaar onderwijs. Vanwege zijn garantiefunctie en de zorgplicht voor het openbaar onderwijs houdt de gemeente de verantwoordelijkheid voor de instandhouding van openbare scholen. Opheffing van een openbare school blijft dan ook voorbehouden aan de gemeenteraad. De SP-fractie in de raad stemde tegen het voorstel.

De SOVO-scholen zijn:

- UniC

- Het Montessori College Utrecht

- Het Leidsche Rijn College

- Het Utrechts Stedelijk Gymnasium

- Het Vader Rijn College

- De Dr. Vliegenthartschool

- De Wim Sonneveldschool

- Het Meerstroom College

- De Internationale Schakelklassen

- Het Economisch College Maarssen

Noot voor de media:
Meer informatie is verkrijgbaar bij:

- Hans Scholten, woordvoerder wethouder Verhulst 030-286 10 15 of 06-250 327 39
- Ria Sluiter, voorzitter College van Bestuur 030-296 90 53 of 06-150 024 45.