European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/111

Brussel, 8 oktober 2004

12698/04 (Presse 273)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unieover de parlementsverkiezingen in de Republiek Kazachstan

De Europese Unie neemt akte van de parlementsverkiezingen in de Republiek Kazachstan van 19 september 2004, waarvan de tweede ronde op 3 oktober 2004 plaatsvond.

De Europese Unie neemt kennis van de verklaring van de door de OVSE/ODIHR geleide internationale verkiezingswaarnemingsmissie (IEOM) over haar voorlopige bevindingen en conclusies en is ingenomen met enkele verbeteringen ten opzichte van de vorige verkiezingen. Hiertoe behoren verbeteringen in de kieswetgeving die een grotere transparantie van het verkiezingsproces in zijn geheel waarborgen. Voorts is de Europese Unie ingenomen met andere positieve ontwikkelingen met betrekking tot de inschrijving van partijen en binnenlandse waarnemers, waarvan in het IEOM-verslag gewag wordt gemaakt.

De Europese Unie neemt evenwel ook akte van de conclusie van de IEOM dat het verkiezingsproces in veel opzichten niet in overeenstemming was met de OVSE-verbintenissen en andere internationale normen voor democratische verkiezingen. In de aanloop tot de verkiezingen en op de dag van de verkiezingen zelf bleek een aantal van de problemen waarvan de autoriteiten van Kazachstan vóór de verkiezingen op de hoogte waren gesteld, zich inderdaad voor te doen. Deze problemen betroffen de niet-transparante invoering van elektronische stemming en de sterke vooringenomenheid van de media bij hun verslaggeving over de campagne.

Ook andere problemen deden afbreuk aan het vertrouwen van de kiezer in het verkiezingsproces. Zo waren er moeilijkheden met bepaalde aspecten van het functioneren van de centrale kiescommissie, de samenstelling van de kiescommissies, de klachtenbehandeling en de onnauwkeurigheid van de kiezersregistratie.

Ook stelt de Europese Unie vast dat de verkiezingsprotocollen in veel stembureaus niet beschikbaar kwamen. In dit verband roept de Europese Unie de autoriteiten van Kazachstan op om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de ernstige aantijgingen van politieke partijen dat de verkiezingen op een aantal plaatsen door frauduleuze handelingen zijn ontsierd.

Voorts blijft het de Europese Unie zorgen baren dat twee belangrijke oppositieleiders, Galymzhan Zhakianov en Bulat Abilov, niet aan de verkiezingen konden deelnemen.

De Europese Unie moedigt de autoriteiten van Kazachstan aan zich te blijven inspannen voor de verdere verbetering van het kader voor verkiezingen en de noodzakelijke stappen te nemen om te waarborgen dat de komende verkiezingen ten volle beantwoorden aan de internationale normen. De Europese Unie staat klaar om daartoe in samenwerking met de OVSE bijstand te verlenen.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.