Stadsdeel Amsterdam-Noord

Wonen, zorg en welzijn voor iedereen

Met het startdocument Wonen, welzijn en zorg voor iedereen presenteert het dagelijks bestuur van Amsterdam-Noord haar visie op de toekomstige voorzieningen in het stadsdeel.

Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de woongelegenheid voor ouderen, gehandicapten en (ex-)psychiatrische patiënten. Het streven is in iedere wijk een zodanig voorzieningenniveau te realiseren dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen. Betrokken organisaties en andere belangstellenden kunnen tot 1 december op het startdocument reageren.

Het rijk heeft een ontwikkeling ingezet om het aantal plaatsen in zorginstellingen te verminderen. Hiervoor in de plaats moeten zelfstandige woningen met zorg op maat komen. Ouderen kiezen er steeds vaker zelf voor om langer zelfstandig te blijven wonen. Daarnaast willen ook mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking steeds vaker een eigen woonruimte in een woonwijk. In het licht van deze ontwikkelingen heeft het stadsdeel in 2003 onderzoek laten doen naar de woonmogelijkheden voor ouderen, gehandicapten en (ex-)psychiatrische patiënten in Amsterdam-Noord tot 2015. Ook op stedelijk niveau is er onderzoek verricht naar woonzorgarrangementen voor groepen die intensieve zorg nodig hebben.

Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken heeft het dagelijks bestuur van het stadsdeel het ambitieniveau voor het aantal woningen bepaald en een plan van aanpak opgesteld. Zorgsteunpunten en woonserviceszones moeten het voor iedereen mogelijk maken om met plezier zelfstandig in de wijk te wonen. Ook moeten er voldoende voorzieningen komen voor ontmoeting en activiteiten, zowel in georganiseerd verband als op eigen initiatief.

Over de verdere invulling wil het bestuur de mening van betrokken partijen horen.

Belangstellenden kunnen het startdocument bestellen bij de afdeling Publieksvoorlichting van het stadsdeelhuis. U kunt het startdocument ook downloaden.

Tot 1 december aanstaande kunt u schriftelijk commentaar op het document indienen.

U kunt uw brief richten aan stadsdeel Amsterdam-Noord, t.a.v. mevrouw J.W. Wouters en mevrouw N. Smakman, Postbus 37608, 1030 BB Amsterdam, o.v.v. reactie startdocument Wonen, welzijn en zorg voor iedereen.

De reacties worden verwerkt in een Plan van Uitwerking dat aan de stadsdeelraad wordt voorgelegd. Naar verwachting gebeurt dit in het voorjaar van 2005. Naast het verzamelen van schriftelijke reacties voert het stadsdeel overleg met alle betrokken partijen. Het doel is om afspraken te maken over de verdere uitwerking van de plannen en om te komen tot een formeel overlegcircuit.