Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
14 oktober 2004

Belangrijke winst geboekt voor natuur tijdens cites conferentie

Vandaag, op de laatste dag van de CITES-conferentie over de internationale handel in bedreigde dieren en planten, is duidelijk dat de natuur als winnaar uit de bus komt en dat er belangrijke winst geboekt is voor tal van plant- en diersoorten, aldus het Wereld Natuur Fonds. De boomsoort ramin, de witte haai en de Napoleonvis zijn voortaan beter beschermd tegen overexploitatie, en ook voor dieren als de Afrikaanse olifant, de Irrawaddidolfijn en de Saiga antiloop zijn afspraken gemaakt over betere bescherming van deze kwestbare soorten en zeer strikte regulering van de handel.

"Voorstellen met als doel het stimuleren van duurzame handel konden rekenen op overweldigende steun. Dit geeft wat het Wereld Natuur Fonds betreft duidelijk aan dat een groot deel van alle landendelegaties aanwezig in Bangkok een voorkeur heeft voor maatregelen waar lokale gemeenschappen in bijv. bos- en kustgebieden op de lange termijn alleen maar baat bij hebben", aldus Elies Arps, die de CITES conferentie namens het Wereld Natuur Fonds heeft bijgewoond.

Zie bijgaande slotpersberichten van het internationale Wereld Natuur Fonds voor een samenvatting van de belangrijkste resultaten van deze dertiende CITES-conferentie. Elies Arps, die de CITES conferentie namens het Wereld Natuur Fonds heeft bijgewoond, is beschikbaar om een nadere reactie te geven op de uitkomsten van deze voor de natuur succesvolle conferentie.

CITES 2007 IN NEDERLAND

De volgende CITES conferentie zal in 2007 plaastvinden in Nederland. Wat het Wereld Natuur Fonds betreft zal dit een uitgelezen kans zijn om de rol van Nederland en Europa in de internationale handel in wilde dieren en planten onder de aandacht te brengen van het Europese publiek. Maar ook om samen met Nederlandse en Europese autoriteiten extra hard te werken aan het verbeteren van handhaving en controle. Want ook in Europa valt op dit punt nog veel winst te boeken.

////////////////////////////////////////
Informatie op internet:
Op www.wnf.nl/cites is informatie te vinden over CITES en de belangrijkste aandachtsgebieden van het Wereld Natuur Fonds tijdens deze dertiende conferentie.

Aanvullende informatie (WWF standpunten, factsheets, etc.) is te vinden op www.panda.org/species

Op aanvraag beschikbaar:

- Beeldmateriaal (zowel fotomateriaal als BETACAM)
- Factsheet CITES (over werking van het verdrag, hoe besluitvorming plaatsvindt en de rol van het Wereld Natuur Fonds hierin)

Meer informatie:
Esther Naber, persvoorlichter. Telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947, email: enaber@wwf.nl
-
Wereld Natuur Fonds
Boulevard 12
3707 BM Zeist