Gemeente Breda

500e gratis energieadvies voor actie Energiebesparing BredaPas-houders

500e_energieadvies_BredaPas.jpg

Op donderdag 14 oktober heeft wethouder Marja Heerkens van Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn de 500e Bredapas-houder die een gratis energieadvies heeft gekregen, mevrouw Chaban, in het zonnetje gezet.

Mevrouw Chaban en daarnaast vijf vrijwilligers kregen een bos zonnebloemen en een stapel antwoordkaarten waarmee zij het voordeel van energiebesparing onder de aandacht van andere BredaPas-houders kunnen brengen. De gemeente Breda biedt BredaPas-houders vanuit het project Energiebesparing BredaPas-houders een gratis energieadvies aan en voordeel op de uitvoering van het energieadvies.

Het energieadvies, gecombineerd met inbraakpreventie, is gratis voor alle inwoners van Breda.

Breda heeft van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) subsidie gekregen om energiebesparing te stimuleren bij huishoudens met lage inkomens. BredaPas-houders kunnen naast het gratis energieadvies, een Energiekit krijgen met informatiemateriaal en attenties. Daarnaast vergoedt de gemeente voor BredaPas-houders de geadviseerde energiemaatregelen tot 150 per huishouden. De actie Energiebesparing BredaPas-houders loopt van mei 2004 tot september 2005. BredaPas-houders kunnen zich nog steeds aanmelden voor een gratis energieadvies.

Energie besparen is geld besparen

Het Energieteam geeft tips waarmee bewoners op eenvoudige wijze energie en geld kunnen besparen. Naast advies over isolatiemaatregelen zoals radiatorfolie en tochtstrippen, gebruik en onderhoud van verwarmingssystemen en besparing van warm water, let het Energieteam ook op goede ventilatie. Een huis dat te weinig lucht krijgt, levert een ongezond binnenklimaat op. Sinds de oprichting in 1997, heeft het Energieteam in totaal al bijna 5.000 Bredanaars van een energieadvies voorzien.

Milieuvisie Breda 2015

Breda wil de uitstoot van CO2 verminderen en zo de versterking van het broeikaseffect tegengaan. Energie is één van de themas in de Milieuvisie Breda 2015. In de Milieuvisie zijn tal van acties en ideeën opgenomen om Breda leefbaarder en duurzamer te maken. Deze aanpak heeft de stad nationaal en internationaal al veel erkenning opgeleverd, waaronder viermaal de Lokale Duurzaamheidsspiegel en eenmaal de Internationale Duurzaamheidsspiegel.

Extra aandacht

Op verschillende plaatsen besteedt Breda deze maand extra aandacht aan energie. Op het Milieu Educatief Centrum is tot begin januari 2005 de tentoonstelling te zien Hé Watt-je! Hoe kom jij eigenlijk aan je energie?. Hier kunnen volwassenen en kinderen zelf ervaren wat duurzame energie nu eigenlijk precies is. Ook Bibliotheek Breda / De Nieuwe Veste besteedt deze maand aandacht aan energie. Tijdens de WetenWeek, van 20 tot en met 27 oktober, zien bezoekers van de bibliotheek onder andere hoe de zonnepanelen op het dak energie leveren en hoe gebruik gemaakt kan worden van energie uit (zon)licht.

Breda, 14 oktober 2004