Artis

Amsterdam, 14 oktober 2004
Persbericht

Nieuwe tante voor Artis-olifanten

De olifanten in Artis hebben er een nieuw vrouwtje bij: Winthida.

Winthida gaat de belangrijke rol van tante vervullen in de olifantengroep in Artis. Tantes dienen namelijk als voorbeeld voor jonge en onervaren olifantenmoeders bij het grootbrengen van olifantenjongen. Winthida heeft zelf al een jong gebaard en heeft in diverse groepen met jonge olifanten geleefd. Aangezien het vrouwtje Thong Thai volgend jaar voor de eerste keer zal bevallen in Artis, hoopt de dierentuin dat Winthida haar kan helpen bij de zorg voor het jong.

Opvallend is de grote ster op het achterwerk van Winthida. De 37-jarige koe is van origine een werkolifant uit het toenmalige Birma. De ster is het brandmerk van de houtcorporatie waar zij eigendom van was. In 1989 is zij, samen met haar jong, naar Dierenpark Amersfoort verhuisd. De afgelopen twee jaar woonde ze in Burgers Zoo in Arnhem en sinds deze week is Artis haar nieuwe thuis.

Europese dierentuinen fokken met Aziatische olifanten, onder coördinatie van Diergaarde Blijdorp. In Azië zijn olifanten een bedreigde diersoort en de fokprogrammas moeten, in de loop van de tijd, helpen om de soort voor uitsterven te behoeden. De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor olifanten, vooral door versnippering van leefgebieden en door jacht en stroperij.

Om een bijdrage te kunnen leveren aan dit fokprogramma is er het afgelopen jaar veel gewijzigd in de olifantengroep in Artis. Eind 2003 zijn de jonge olifantenstier Nikolai uit Hannover en het vrouwtje Thong Thai uit Rotterdam aangekomen. Thong Thai is vlak voor haar komst nog bevrucht. Met een draagtijd van 22 maanden is zij in september 2005 uitgerekend. De twee vrouwtjes Suseela en Jumbo die al lang in Artis verbleven, zijn begin deze maand verhuisd naar de dierentuin van Ostrava (Tsjechië). Zij hadden geen ervaring met het baren en grootbrengen van olifanten. In Ostrava kunnen zij rustig van hun oude dag genieten en maken ze plaats voor een nieuwe fokgroep in Artis.