Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 4/10/2004


4-10-04: Keuring 'Lekkerste rookworst 2004' op 14 oktober

Op 14 oktober a.s. vindt de keuring van de 'Lekkerste Rookworst 2004' plaats. Er zijn daarnaast gouden en zilveren predikaten te verdienen voor drie verschillende categorieën. Rookworst is zeer populair: De consumptie van deze typisch Nederlandse specialiteit is in 2003 ruim
6% gestegen ten opzichte van 2002.

Keuring
Traditiegetrouw wordt het rookworst seizoen in Arnhem geopend op 10 oktober met de bekendmaking van de beste rookworst van het seizoen. Dit jaar wordt het geduld echter iets langer op de proef gesteld: op donderdag 14 oktober vindt de keuring voor de'Lekkerste Rookworst 2004' plaats. Alle inzendingen voor de beste ambachtelijke rookworst worden zowel rauw als geweld gekeurd door een deskundig slagerspanel, waarna bekend zal worden gemaakt welke inzendingen het predikaat goud of zilver mee naar huis mogen nemen. Er zijn drie categorieën waarin wordt gestreden: de beste fijne -, grove - en runder rookworst. Uit de gouden inzendingen wordt s middags de 'Lekkerste Rookworst 2004' gekozen.

Oorsprong
Arnhem is van oudsher bekend als de rookworsthoofdstad van Nederland, en met een reden: Van oorsprong was de rookworst een Geldersche streekspecialiteit, ambachtelijk geproduceerd door de vele, vooral daar aanwezige varkenshouders, volgens minstens zoveel verschillende recepten. Zowel het soort houtmot waarboven de worst gerookt wordt als het kruidenmelange hebben enorme invloed op de smaak van de worst. Was het destijds een manier om het restvlees van het varken te verwerken en te conserveren voor vooral eigen gebruik, inmiddels is het een enorme business waarin de fabrieksmatig geproduceerde rookworst de overhand heeft genomen. Er zijn bovendien al jaren vele varianten verkrijgbaar (van varkens- tot runderworst, van gezinsverpakking tot eenpersoonsworstjes, van mager tot extra sappig, van grof tot fijn). Maar rookworst is en blijft een typisch Nederlands product er is geen enkel ander land dat rookworst kent.

Statistieken
Nederlanders zijn echte rookworsteters. Het afgelopen jaar kochten Nederlandse huishoudens maar liefst 13.876.000 kg rookworst oftewel ruim 55,5 miljoen worsten met een totale lengte van 16.651 kilometer! Dat is ca. 0,87 kg per persoon van de bevolking, oftewel zon 10 porties. Aan de consumptie van rookworst, die in 2003 ruim 6% steeg ten opzichte van het jaar ervoor, is ook te merken dat rookworst in is.

Rookworst culinair
Het Voorlichtingsbureau Vlees heeft een aantal nieuwe recepten met rookworst ontwikkeld. Deze zijn te raadplegen via onze site. Hierbij alvast een voorproefje.

Boerenpannetje met rookworst
Hoofdgerecht: 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Ingredienten
2 eetl. olie

1 rode ui, fijngesnipperd

1 teentje knoflook, geperst

1 theel. rozemarijn

700 g voorgekookte krieltjes

1 dikke prei, in dunne ringen

200 g wortel, in plakjes

1 rode paprika, in blokjes

50 g verse roomkaas met kruiden

1 rookworst (à 250 g), in plakjes
zout
versgemalen peper

Bereiding

1. Verhit de olie in een hapjespan (of wok) en fruit hierin de ui, knoflook en rozemarijn ca. 1 minuut. Voeg de krieltjes toe en roerbak deze ca. 3 minuten mee.

2. Schep de prei, wortel en paprika door de krieltjes en roerbak deze
3 minuten mee.

3. Voeg de verse roomkaas met kruiden en rookworst aan de krieltjes toe en roerbak deze 2 minuten mee.

4. Breng het boerenpannetje op smaak met zout en peper.Verdeel het gerecht over vier borden. Lekker met dikke sneden boerenbrood en kruidenboter.