Ingezonden persbericht

Persbericht IP Lezing: 'Taxonomiëen: theorie en toepassing'

AMSTERDAM, 20040722 -- 'Taxonomiëen: theorie en toepassing' is het thema van de IP Lezing 2004 die op donderdag 14 oktober in de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam wordt gehouden. De lezing wordt georganiseerd door Informatie Professional, vakblad voor informatiewerkers.


Taxonomieën, ontologieën en semantische netwerken, thesauri en classificaties. Wat zijn de verschillen? Moeten we investeren in taxonomieën om onze informatie beter toegankelijk te maken? Lopen we achter als we geen ontologieën bouwen?
In de lezingen zullen sprekers vanuit diverse achtergronden antwoorden op deze vragen geven. Uit Londen komt Alan Gilchrist, Senior Associate Consultant bij TFPL Ltd. Hij belicht waarom taxonomieën zo populair zijn geworden en geeft daarbij ook aan welke plaats ze innemen in het hele arsenaal van gestructureerde ontsluitingssystemen.
Joop van Gent, directeur van het Delftse softwarebedrijf Irion, legt uit hoe de moderne technologie van automatische classificatie de brug kan slaan tussen informatieaanbieder en informatiezoeker, zonder dat deze laatste in verwarring raakt.
Vervolgens bespreekt Shelly Hardcastle, informatiearchitect van Sainsbury's (UK), haar ervaringen van ontwikkeling tot implementatie, onder andere over het classificeringsproces van de webcontent.
Gert Goris c.s. van de Universiteitsbibliotheek Rotterdam houdt een lezing getiteld 'Van thesaurusverrijking tot ontologieën: bouwstenen voor semantisch publiceren'.
Tot slot biedt prof.dr. Guus Schreiber, hoogleraar Intelligente Informatiesystemen bij de Vrije Universiteit, ons een kijkje in de toekomst. De concepten achter intelligente systemen als het semantisch web zal hij illustreren aan de hand van experimentele voorbeeldsystemen.

In de ochtend worden workshops gehouden die aansluiten op het thema.

Belangstellenden voor de lezingenmiddag (13.30-17.30 uur) kunnen zich wenden tot Informatie Professional, tel. 020-4276583; zie ook www.informatieprofessional.nl/iplezing/index.php. De toegangsprijs bedraagt 120 euro voor IP-abonnees en 155 euro voor overige belangstellenden.

Inlichtingen:
Informatie Professional
Herengracht 416
1017 BZ Amsterdam
Tel. 020-4276583
E-mail infoprofred@cram.nl
Website: www.informatieprofessional.nl




Ingezonden persbericht