Congres-en Studiecentrum VNG

Themabijeenkomst
'Langer werken!?'


14 oktober Theater Diligentia Den Haag

Langer werken; een bedreiging of kans!? De noodzaak van langer werken is nu lastig voor te stellen in gemeenteland. Gemeenten hebben momenteel last van de economische neergang en worden gekort op het gemeentefonds. In het verlengde hiervan hebben veel gemeenten te maken met bezuinigingen. Bezuinigingen dwingen een aantal gemeenten ertoe te kiezen voor het inkrimpen van het personeelsbestand. De vraag is of dat raadzaam is en wellicht kunt u uw personeel beter ontzien. Richt u niet op de korte termijn, maar kijk vooruit. Er zal een moment komen, dat het economisch tij weer keert en gemeenten weer meer financiële middelen tot hun beschikking krijgen. Dat betekent meer werk en meer behoefte aan goede medewerkers. Naast de stijgende behoefte aan menskracht, krijgen gemeenten te maken met
een almaar groeiende vervangingsvraag. Vanaf 2007 vertrekt er jaarlijks een
grote groep oudere en zeer ervaren medewerkers. Het is goed, dat u ook dan
een beroep kunt doen op uw oudere medewerker.
Het is van belang om hierop tijdig te anticiperen. Weet wat u te wachten
staat! Heeft u de mogelijke uitstroom van medewerkers in kaart gebracht en
ideeën gegenereerd waarmee u de goede medewerkers goed houdt en langer boeit? Denk bijvoorbeeld aan flexibeler arbeidspatronen. Werk met strategische
personeelsplanningen. Kortom, anticipeer nu. Wanneer u als gemeente in staat bent uw oudere medewerker langer te boeien, is uw opgave in wervingsactiviteiten straks beter beheersbaar.
Tijdens de bijeenkomst willen wij u graag informeren over deze ontwikkelingen op het arbeidsfront en wisselen wij graag ideeën met u uit. Hieronder
treft u het programma aan.

Programma


13.30 14.00 uur Ontvangst met koffie en thee
14.00 14.05 uur Opening door de dagvoorzitter, drs. Rob van Eijck, voorzitter van de vakgroep P&O van de FAMO

14.05 14.35 uur Inleiding door:
drs. mr. Ina Sjerps, secretaris College voor Arbeidszaken, VNG.
Tijdens deze inleiding wordt een visie gegeven op leeftijd in arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid in de gemeentelijke sector. Aan de orde komen leeftijds bewust personeelsbeleid en de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Tevens wordt ingegaan op ontwikkelingen in de CAO betreffende leeftijd en langer werken.

14.35 15.05 uur Inleiding door:
drs. Angelique Heijnen, Human Capital Group
In deze inleiding wordt een praktische aanpak
gepresenteerd waarmee u zicht kunt krijgen op de eigen organisatievitaliteit. Getoond wordt dat daarvoor zowelharde feiten als beelden vanuit de organisatie gebruikt kunnen worden en dat zowel het heden als de toekomst belangrijk zijn. De aanpak zet de problematiek op de kaart, waarna het eenvoudiger wordt om de oplossingsroute uit te stippelen.

15.05 15.20 uur Pauze

15.20 16.45 uur Workshop door:
drs. Yvonne Quispel en ir. Bert Lokhorst, projectleiders arbeid bij LBL Expertisecentrum Leeftijd en Maatschappij In de workshop worden in aansluiting op de inleidingen de gevolgen van de vergrijzing van het personeelsbe stand verder verkend, maar dan vanuit lokaal perspec tief. Hoe staat het er in de eigen gemeente eigenlijk voor? Wat zijn de verwachte en ervaren positieve en negatieve gevolgen van een verouderend
personeelsbestand? Wordt daar in het personeelsbeleid wel op ingespeeld? Kan het ook anders of moet
het misschien wel anders? En welke rol speelt de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid hierbij? Samen met de deelnemers wordt gezocht naar antwoorden op deze vragen.

16.45 17.30 uur Borrel

Datum en locatie
De themabijeenkomst vindt plaats op 14 oktober 2004 in Theater Diligentia te Den Haag.

Doelgroep
De themabijeenkomst is bestemd voor FAMO-leden, hoofden en medewerkers P&O en overige geïnteresseerden.

Kosten
De kosten van deelname aan de FAMO-themabijeenkomst bedragen 150 voor FAMO-leden en 200 voor niet-leden.
Na de bijeenkomst ontvangt u afzonderlijk een factuur voor de deelnemersbijdrage.

Sponsors
FAMO wordt gesponsord door Deloitte, Bank Nederlandse Gemeenten, AON Nederland, TMOP, BMC, Ernst & Young Accountants, HumanCapitalGroup, Pink Roccade Civility, Haute Finance, PricewaterhouseCoopers, Eiffel en Resource Connection.

Inschrijving
Indien u zich voor deze themabijeenkomst wilt inschrijven kunt u dit doen bovenaan deze pagina. Een week voor de themabijeenkomst ontvangt u van ons een schriftelijke bevestiging van uw deelname. Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst. Indien wij uw inschrijving voor deze bijeenkomst niet kunnen honoreren, dan ontvangt u zo spoedig mogelijk bericht. Registratie i.v.m. WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002 meldingsnummer m-1026707.

Annulering
Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk tot uiterlijk een week voor de
bijeenkomst. Bij verhindering kan uw plaats wel worden ingenomen door een vervanger.
Indien annulering of verhindering niet een week van tevoren wordt doorgegeven,
bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.

Voor inlichtingen
Secretariaat Famo
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738100
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl