Provincie Zuid-Holland

Zeven scholen genomineerd voor de Onderwijsprijs Zuid-Holland 2004

Elke twee jaar wordt de Onderwijsprijs Zuid-Holland uitgereikt, als onderdeel van de Nationale Onderwijsprijs. De drie nominaties bij het primair onderwijs zijn de Maurice Maeterlinckschool (Delft), P.I. School De Brug (Leiden) en de Van Veldhuizenschool (Rotterdam). Bij het voortgezet onderwijs zijn er twee genomineerden: de Horizon Parkschool (Alphen aan den Rijn) en het Einstein Lyceum (Hoogvliet). De twee nominaties bij het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie zijn het Albeda College (Rotterdam) en het ROC Zadkine (Rotterdam).

Prijsuitreiking: 14 oktober 2004Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 14 oktober a.s. in het provinciehuis in Den Haag wordt bekendgemaakt welke scholen de eerste prijs verdienen. Lennie Huizer, gedeputeerde voor onderwijs in Zuid-Holland, zal de beide winnaars een speciaal ontworpen trofee overhandigen. De winnaars gaan door naar de finale van de Nationale Onderwijsprijs 2004 in het Beatrixtheater te Utrecht. De inzendingen in het kader van de Onderwijsprijs Zuid-Holland 2004 maken deel uit van een speciale onderwijstentoonstelling die op de dag van de prijsuitreiking te zien is in het provinciehuis.

De jury en de prijsDe Zuid-Hollandse jury bestaat dit jaar uit M. Gosens (directeur van OBS De Singel, winnaar Onderwijsprijs Zuid-Holland 2002), M. Nijboer (redacteur Rotterdams Dagblad) en C. Roemers-de Jong (lid van Provinciale Staten Zuid-Holland). Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De prijs is bedoeld om het vele goede werk dat op de scholen wordt uitgevoerd, onder de aandacht te brengen. Creativiteit, vitaliteit en inventiviteit in het onderwijs worden getoond en beloond.

De zeven scholen en hun projecten

Maurice Maeterlinckschool, DelftContactpersoon: J. Beguin, telefoon 015 - 278 02 00Ontwikkeling van 'Op Maat'-software voor leerlingen vanaf ongeveer acht jaar met een beperkte cognitie die recht doet aan hun belevingsniveau.

P.I. School De Brug, LeidenContactpersoon: P. Tan, telefoon 071 - 515 72 22Ontwikkeling van een 'praatstoel' in het kader van logopedie en die ook goed bruikbaar is voor taalstimulering bij leerlingen met een taalachterstand.

Van Veldhuizenschool, RotterdamContactpersoon: W.S. van der Maas, telefoon 010 - 420 52 93Ontwikkeling van een sociaal kunstproject samen met Galerie Atelier Herenplaats waarbij kunstenaars met een verstandelijke handicap en leerlingen samen portretten schilderen.

Horizon Parkschool, Alphen aan den RijnContactpersoon: P.K.J. van der Zwaag, telefoon 0172 - 448 870Ontwikkeling van een portfolio ter vervanging van alle bestaande rapportages voor kinderen van 4 tot 18 jaar met een complexe gedragsproblematiek. De portfolio is ook een belangrijk instrument voor de integratie van zorg en onderwijs.

Einstein Lyceum, HoogvlietContactpersoon: J.H.A. Lammers, telefoon 010 - 295 72 12Ontwikkeling van het project 'Eten in Duitsland' waarbij - in het kader van 'natuurlijk leren' en versterkt talenonderwijs Duits - de leerlingen een buffet maakten voor 120 mensen: Duitse gerechten volgens de Duitse tradities aangevuld met informatie over Duitse eetgewoontes.

Albeda College, RotterdamContactpersoon: F. Verbraak, telefoon 010 - 492 51 67Ontwikkeling van een opleidingstraject voor jongeren van 16 tot 23 jaar voor wie een schoolse manier van opleiden geen uitkomst biedt. Het gaat om dagonderwijs binnen een winkelcentrumbedrijf waardoor de school 'in de praktijk' is geplaatst.

ROC Zadkine, RotterdamContactpersoon: J. van Roermund, telefoon 010 - 243 34 99Om aan de toenemende vraag naar gespecialiseerd onderwijsondersteunend personeel te voldoen is een 'MBO-extra' opleiding gestart. Een onderwijsassistent (niveau 4) specialiseert zich gedurende 20 weken binnen een specifieke schoolsituatie; bijvoorbeeld een WEC-school, een montessorischool, een jenaplanschool en het speciaal basisonderwijs.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Kees Koppers, directeur van het INOP, telefoon 0487 - 512 311 of 06 - 515 263 59, e-mail info@inop.nl

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22