Universiteit van Amsterdam

Het effect van hoge-dosis chemotherapie bij borstkanker


Promotie Geneeskunde


donderdag 14 oktober 10.00 uur

Borstkanker is meestal redelijk gevoelig voor chemotherapie, maar bij uitzaaiing worden de overlevingskansen veel kleiner. De afgelopen jaren is geprobeerd de kansen te vergroten met hoge-dosis chemotherapie (HD-CT). De eerste effectstudies waren weinig hoopgevend, maar er zijn aanwijzingen dat een beperkte subgroep baat heeft bij de behandeling. Schrama onderzocht het effect van HD-CT bij patiënten die voor lokale of op afstand gemetastaseerde borstkanker zijn behandeld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. HD-CT blijkt bij te dragen aan een langdurige overleving in de subgroep van patiënten met beperkt uitgezaaid borstcarcinoom, die reageren op (inductie)chemotherapie. Uitdaging voor de toekomst is deze groep nog scherper af te bakenen.

Mw. J.G. Schrama: Patient selection for high-dose chemotherapy in Stage II en IV breast cancer. Promotor is prof. dr. S. Rodenhuis.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.