Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

Actuele muziek in Theater Lantaren/Venster

Oktober 2004:

Donderdag 14 oktober

Lantaren/Venster op locatie in de Paradijskerk en Nighttown Theater

Rotterdamse Tegentonen Dubbelconcert met:


- Frederic Rzewski (U.S.A.)
met recente delen uit "The Road" voor solopiano
Locatie: Paradijskerk, Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Aanvang: 20.30 uur


- Chicago Underground Trio (U.S.A.)
een elektronische jazzversie van Tortoise door leden van Tortoise

Locatie: Nighttown Theater, Westkruiskade 28, Rotterdam

Aanvang: 22.00 uur

Entree: E 9,95, 7,95.

(reserveren via Theater Lantaren/Venster)

De avond wordt min of meer «klassiek» geopend in de Paradijskerk met een solo-optreden van de Amerikaanse componist-pianist Frederic Rzewski. Een avant-gardistisch ingestelde muzikant die synergie tussen klassieke muziek en jazz voorstaat en daarin een nieuwe esthetiek creëert. In het meest recente werk van Rzewski zien we een vrije en spontane aanpak, zoals in "The Road", met als ondertitel: "A Novel for Piano, 1995-2003". Uit dit magnum opus zullen deze avond de meest recente delen vertolkt worden. Frederic Rzewski (compositie, piano) - "The Road" (fragmenten)

Na een kleine wandeling kunt u in Nighttown Theater van het tweede concert gaan genieten. De naam verklapt het al, afkomstig uit Chicago, en wel uit de avant-garde jazz scene. Frontman en oprichter Rob Mazurek bespeelt de cornet, en liet zich in eerste instantie inspireren door hard-bop. Eenmaal met de free-jazz, en met name met Ornette Coleman en het Art Ensemble of Chicago, in aanraking gekomen gaf hij de jazz, met invloeden uit de funk, rock, hiphop en elektronische muziek een nieuwe dimensie. Elektronische nois uit de computer zorgt voor een sferische ondergrond, waar het onstuimige spel van de cornet rauwheid en diepgang aan toevoegt. De naam Chicago Underground Trio, is even misleidend als onthullend. De origine mag dan verklapt worden, voor de bezettingsgraad is de naam echter misleidend: vier man sterk zal het podium in Nighttown Theater vullen. Kortom: freejazz, met elektronische elementen waarin de jazzecho's van Ornette Coleman en Miles Davis in doorklinken. Rob Mazurek (cornet, elektronica), Chad Taylor (drums, vibrafoon, percussie), Noel Kupfersmith (bas, elektronica), Jeff Parker (gitaar).

Postbus 25278 Kantoor (+31) (0)10-277.22.66 Kassa (+31) (0)10-277.22.77 3001 HG Rotterdam, Nederland Fax (+31) (0)10-277.22.86 Informatie (+31) (0)10-277.22.88 Bezoekadres: Gouvernestraat 133 mail@lantaren-venster.nl www.lantaren-venster.nl


---- --