Maandagmorgengevoel staat voor onbehagen op het werk

Troost voor werkenden

SCHIEDAM, 20041013 -- Heeft u ook zo'n last van de maandagmorgen? Van dat knagende gevoel dat je weer naar je werk moet? Of begint het bij u al op zondagmorgen zoals bij veel andere werknemers? Er zijn zelfs mensen die van dit gevoel de hele week last hebben!



Bestseller-auteur Joep Schrijvers, bekend van Hoe word ik een rat? (meer dan 100.000 verkochte exemplaren), vertelt in zijn nieuwe boek Het maandagmorgengevoel; een troostboek voor werkenden dat deze week verschijnt alles over dit gevoel en welke emoties eraan ten grondslag liggen, hoelang het duurt, en hoe het uitmondt in de onvermijdelijke versuffing. Het maandagmorgengevoel staat voor het moderne onbehagen in het werk.


Hij wijst op bazen en collega's, hoe zij in onze hoofden spoken en dit maandagmorgengevoel veroorzaken: de bullebakken, de jaloerse krengen, de machomannen, de kleffe chefs, de veranderaars. Schrijvers laat zien dat we vooral last hebben van het driftleven van onze bazen en collega's, van hun doorgeschoten driften om status en geld te bemachtigen, met iedereen intiem te worden, voortdurend te reorganiseren en hun stoel of afdeling te verdedigen.


Joep Schrijvers heeft een grote afkeer van modieuze prietpraat en eenvoudige recepten. In het boek Het maandagmorgengevoel keert hij zich tegen doeners (de wij-gaan-er-voor types), de nieuwe bureaucraten (terug naar de bedrijfskleding) en spirituele managers ('Ik ben in het Zijn').