Ingezonden persbericht


Apple maakt de resultaten van het vierde kwartaal bekend

Omzet 37 procent gestegen vergeleken met het vierde kwartaal van 2003

Meer dan 2 miljoen iPods verkocht

Bunnik/Brussel, 13 oktober 2004 - Apple maakt vandaag de resultaten bekend van het vierde kwartaal van het boekjaar 2004, dat werd afgesloten op 25 september 2004. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $106 miljoen, ofwel $0,26 per aandeel. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een nettowinst geboekt van $44 miljoen, ofwel $0,12 per aandeel. De omzet voor het afgelopen kwartaal bedroeg $2,35 miljard, een stijging van 37 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal 27,0 procent, vergeleken met 26,6 procent in het vierde kwartaal van 2003. De internationale verkopen vertegenwoordigden in dit kwartaal 37 procent van de totale omzet.

De resultaten van het afgelopen kwartaal omvatten een post voor herstructureringskosten van $4 miljoen na belasting. Zonder deze kosten zou de nettowinst over dit kwartaal $110 miljoen hebben bedragen, ofwel $0,27 per aandeel.

Apple heeft in het afgelopen kwartaal 836.000 Macintosh computers en 2.016.000 iPods verkocht, een stijging van 6 procent qua computerverkoop en een stijging van 500 procent qua iPod-verkoop ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar.

"We zijn erg blij te kunnen melden dat we de hoogste vierdekwartaalomzet in negen jaar hebben behaald", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "We hebben meer dan 2 miljoen iPods verkocht, de omzet van onze retail stores is met 95 percent gestegen vergeleken met het vierde kwartaal van 2003, de nieuwe iMac G5 is zeer enthousiast ontvangen en de verkoop ervan gaat dus goed van start."

"We zijn zeer tevreden met de omzetstijging van 37 procent voor dit kwartaal en een bedrijfsmarge van meer dan 5 procent", zegt Peter Oppenheimer, CFO van Apple. "Voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2005 verwachten we een omzet tussen de $2,8 en $2,9 miljard, een bedrijfsmarge van meer dan 7 procent en een winst per aandeel van $0,39 tot $0,42."

Voor het gehele boekjaar rapporteerde Apple een nettowinst van $276 miljoen op een totale omzet van $8,28 miljard. Voor het boekjaar 2003 werd een nettowinst geboekt van $69 miljoen op een totale omzet van $6,21 miljard.

Maatregelen die niet op GAAP zijn gebaseerd
Apple is van mening dat bekendmaking van de resultaten zonder bijvoorbeeld herstructureringskosten en winst op investeringen de kern van de bedrijfsresultaten van Apple weergeeft en zo belangrijke aanvullende informatie verstrekt aan zowel het management als investeerders, en dat het zo makkelijker is om de bedrijfsresultaten van de verschillende verslagperioden te vergelijken. Apple voegt eveneens een winst- en verliesrekening toe die volledig is afgestemd op deze maatregelen die niet op GAAP zijn gebaseerd, om een beter inzicht te geven in de gevolgen die deze maatregelen voor de bedrijfsresultaten hebben.

De conference call waarin de financiële resultaten voor het vierde kwartaal van 2004 zijn besproken, is gestreamd met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De herhaling is te beluisteren via http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq404/. Zowel Mac- als Windows-gebruikers kunnen de QuickTime Player die nodig is om de uitzending te volgen, gratis downloaden vanaf www.apple.com/nl/quicktime (Nederland) en www.apple.com/benl/quicktime (België).

Dit persbericht bevat prognoses over de toekomstige omzet en winst van Apple voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2005. Deze prognoses zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, en de feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; het effect dat economische factoren en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en succesvolle technologische innovaties op de markt te brengen; de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen en voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen inclusief de tijdige oplossing van fabricageproblemen in verband met de G5-microprocessors die in een groot aantal van de Macintosh systemen worden gebruikt; mogelijke verstoringen van de bedrijfsvoering als gevolg van terroristische activiteiten en gewapende conflicten, zoals aanpassingen van logistieke processen en veiligheidsmaatregelen, en mogelijke tegenvallende verkopen aan eindgebruikers in verband hiermee; mogelijke verstoringen van de bedrijfsvoering als gevolg van levensbedreigende ziekten, zoals epidemieën; risico's die verband houden met de verkoop van Apple producten via de detailhandel, zoals de kosten van investeringen, onzekerheid met betrekking tot de acceptatie van deze verkoopwijze door de klant en de mogelijke invloed op bestaande relaties met resellers; het mogelijke effect dat de afhankelijkheid van Apple van de fabricageactiviteiten en logistieke diensten van andere leveranciers kan hebben op de kwaliteit, kwantiteit of kosten van de door Apple geproduceerde producten of geleverde diensten; de afhankelijkheid van Apple van de beschikbaarheid van muziek van andere leveranciers; en de mate waarin Apple erin slaagt haar besturingssysteem verder te ontwikkelen en voldoende Macintosh ontwikkelaars aan te trekken. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Forms 10-Q voor de kwartalen die werden afgesloten op 27 december 2003, 27 maart 2004 en 26 juni 2004 en Apple's Form 10-K voor het boekjaar 2004 dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC. Apple Computer is niet verplicht om de prognoses of gegevens bij te werken, die geldig zijn vanaf de datum waarop deze zijn verstrekt.

Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, QuickTime, iPod en iMac zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Apple
Michel Roelofs
(i.v.m. vakantie van Jurriaan Trommels)