Dienstenbond CNV

Overleg met Schuitema levert gewenste resultaat 14-10-2004

"vrijwillig vertrekregeling" van de baan.

Vorige week hebben wij Schuitema opgeroepen onmiddellijk op te houden met zogenaamde "vrijwillig vertrekregelingen" in de supermarkt. Mensen zouden kunnen kiezen tussen opleiding, begeleiding naar ander werk of een vertrekpremie. De praktijk was echter anders. De keuze was er helemaal niet. Alle drie de opties betekenden vertrekken. Dat er ook de keuze is om NEE te zeggen en door te werken, werd niet verteld.

Behalve dat de medewerkers werd voorgehouden dat het hun enige keuze was te vertrekken, werd de druk op de medewerkers nog eens verhoogd.

Van veel van de leden hebben wij terug gekregen dat de sfeer in de winkel tot het O-punt is gedaald. Velen van u gaan met angst naar het werk. Zo wordt druk uitgeoefend via de officiële waarschuwingen die onmiddellijk volgen als blijkt dat een medewerker vergeten is iets af te rekenen.

Wij hebben Schuitema te kennen gegeven dat je op deze manier niet met je personeel om kan gaan. Het kan ook niet zo zijn dat er mensen boven de 23 jaar worden ingeruild voor 16-jarigen. Want dat is wat Schuitema in de persoonlijke gesprekken met medewerkers aangaf; de mensen zijn te duur voor het C100O-concept. De arbeidsplaats verviel niet maar er werden jongere, en dus goedkopere, ingezet. Mensen inruilen voor jongere medewerkers is volledig in strijd met het arbeidsrecht. Het is immers zo dat hoe langer je ergens werkt, hoe meer rechten je hebt.

Aangezien wij al diverse malen de problemen hadden aangekaart en Schuitema hierop niet voldoende reageerde, was voor ons de maat vol. Wij hebben dan ook aangegeven dat als zij onmiddellijk met hun acties zouden stoppen wij zelf actie zouden ondernemen en het publiek en personeel massaal zouden informeren via protestacties.

Zover heeft het gelukkig niet hoeven komen. Schuitema is zo geschrokken van de publiciteit dat ze na overleg met ons vanmorgen hebben besloten per onmiddellijk te stoppen met het aanbieden van de regelingen. Daarnaast wil Schuitema weer werken aan het vertrouwen van de medewerkers in het bedrijf. Zij vinden het belangrijk dat het personeel weer plezier in hun werk hebben, dat is ook beter voor het bedrijf. Wij zullen er uiteraard nauwlettend op toezien dat de druk op de medewerkers wordt weggenomen en men zonder angst naar het werk gaat.

Wat betekent dit nu voor U?

* Als u al een regeling door Schuitema aangeboden heeft gekregen, kunt u gewoon NEE zeggen. Als u er verder advies over wilt, belt u dan vooral met ons!

Als uw collega, die nog geen lid is, advies nodig heeft, dan mag u haar/hem ook naar ons doorverwijzen.

* Als de sfeer in de winkel toch op korte termijn niet verbetert, u voelt dat ze U proberen weg te krijgen, neem dan ook onmiddellijk contact met ons op. Wij zullen dan actie ondernemen naar Schuitema

Wij hebben verder met Schuitema afgesproken dat wij nog wel over de loonproblematiek met elkaar in gesprek gaan maar dat dit zal worden besproken via de normale spelregels van het arbeidsrecht.

We hebben dus bereikt wat we wilden: dat mensen niet hoeven te vertrekken. Een snel succes is geboekt. Wij zullen natuurlijk voor de nabije toekomst nauwlettend in de gaten houden dat in de praktijk de medewerkers zich bij Schuitema weer prettig en veilig gaan voelen.

U ziet wat actie van de CNV tot gevolg kan hebben. Druk werkt echter alleen als je een sterke achterban hebt, die zich ook duidelijk laat horen. Vraag uw collega dus ook om lid te worden. De volgende keer hebben we misschien weer alle steun nodig.

Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij:

Neoletta Poelgeest, bestuurder Handel
Tel: (035)6460580 of e-mail: n.poelgeest@cnvdibo.nl