Ingezonden persbericht

Kennismanagementscan voor provincies

HILVERSUM, 20041014 -- Adviesbureau De Meulder Management Consultancy (DMMC) heeft specifiek voor provincies een kennismanagementscan ontwikkeld. De praktijk heeft aangetoond dat één algemene scan niet voor alle organisaties even geschikt is.


Provincies herkennen zich vaak niet in de gestelde vragen in een algemene kennismanagementscan. Vragen als "In welke mate draagt kennismanagement aan het versterken van uw concurrentiepositie?" en "Is het belangrijk dat u rechtstreeks inzage heeft in uw voorraadgegevens?" hebben voor provincies weinig betekenis.

De DMMC Kennismanagement Scan Provincies maakt duidelijk hoe het op dit moment met kennismanagement binnen een provincie is gesteld. Daarnaast draagt de scan bij aan de begripsvorming over en het bewustzijn van kennis en kennismanagement bij de medewerkers. De scan kan zowel als nulmeting of als voortgangsmeting worden gebruikt. Op basis van de uitkomsten worden verdere acties ondernomen. De kennismanagementscan is ontwikkeld met de medewerking van verschillende provinciale medewerkers.

Volgens DMMC ligt het succes van kennismanagement besloten in het beantwoorden van een vijftal vragen. Deze vragen vormen ook de basisindeling van de kennismanagementscan.
- Welke doelstellingen stelt de organisatie zich?
- Wat zijn de cruciale kennisgebieden voor het realiseren van deze doelstellingen?
- Hoe brengen we de kenniscyclus van kennis ontwikkelen, vastleggen, toegankelijk maken, delen, (her)gebruiken en evalueren van deze cruciale kennis op gang?
- Hoe houden we de kenniscyclus draaiende?
- Welke instrumenten en maatregelen zetten we hiervoor in op het gebied van organisatie en cultuur, processen en technologie?

Alle medewerkers van een afdeling/eenheid binnen een provincie kunnen online een kennismanagementscan invullen. De individuele resultaten van deze scan worden direct online teruggekoppeld naar de medewerkers.

De resultaten op afdelings-/eenheidsniveau worden in een rapportage verwerkt. Naast de weergave van deze resultaten vindt in deze rapportage een analyse van de uitkomsten van de kennismanagementscan plaats en worden op basis van resultaten en analyse conclusies en aanbevelingen gedaan. In de aanbevelingen wordt een onderscheid gemaakt in acties die op korte termijn (quick wins) kunnen worden uitgevoerd en acties die een langere uitvoeringstijd vragen.



Ingezonden persbericht