Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 13-10-2004

Aanbieding rapportages onderzoeken vogelpestepidemie 2003

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/ZP 2.524.050

Woensdag 13 oktober

Hierbij ontvangt u mede namens mijn collega van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de rapporten "Vogelpest Epidemie 2003: gevolgen voor de volksgezondheid" en "Monitor organisatie psychosociale zorg n.a.v. Aviaire Infuenza onder pluimvee". Deze rapporten geven de resultaten weer van onderzoek dat is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Instituut voor Psychotrauma (IvP) en de Stichting Impact, landelijk kenniscentrum psycosociale nazorg bij rampen.

RIVM en IvP hebben gekeken naar lichamelijke en psychosociale klachten bij mensen die betrokken waren bij de vogelpestepidemie en naar risicofactoren voor overdracht van het vogelpestvirus. Dit rapport vormt een aanvulling op het evaluatierapport van Berenschot dat u eerder toegezonden is en waarover reeds in de Tweede Kamer gesproken is.

Berenschot heeft het verloop van het proces van de bestrijding van de epidemie geëvalueerd in opdracht van het ministerie van LNV. Het nu voorliggende rapport geeft meer inzicht in de effecten van de epidemie bij de mens, de verspreiding van het vogelpestvirus bij de mens en de risicofactoren die hierbij een rol spelen. Deze resultaten geven nadere informatie voor het aanpassen van de draaiboeken. Deels is dit al verwerkt in de meest recente draaiboeken en waar dat nog niet gebeurd is zal dat nog plaatsvinden. Daarmee kan optimaal gebruik gemaakt worden van de bevindingen uit de afgelopen epidemie om ons zo goed mogelijk voor te bereiden voor het geval zich in de toekomst een dergelijk situatie nogmaals voor zal doen.

In het onderzoek van de Stichting Inpact wordt de organisatie van de psychosociale zorg die in het kader van de Vogelpest op gang is gekomen beoordeeld op effectiviteit en efficiëntie. De bevindingen van Stichting Impact zijn in lijn met de bevindingen uit het RIVM/IvP-rapport. In het rapport zijn aanbevelingen opgenomen die voor de toekomstige organisatie van de psychosociale zorg na uitbraken van dierziekten van belang zijn.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst
Rapport
Vogelpest Epidemie 2003: Gevolgen voor de volksgezondheid

Rapport, 13-10-2004