Ingezonden persbericht


Persbericht

14 oktober 2004

'Hands on' training om uitvoerder te ontlasten

ST-Groep heeft in opdracht van het Arboconvenant Bouw de nieuwe 'hands on' training 'De uitvoerder ontlast' voor uitvoerders ontwikkeld. Deze cursus biedt uitvoerders praktische ondersteuning bij het uitoefenen van hun dagelijkse werk.

De training 'De uitvoerder ontlast' vloeit voort uit het pilotproject dat het Arboconvenant Bouw in het kader van het thema betere projectorganisatie heeft georganiseerd. De training is bestemd voor uitvoerders die leiding geven op zowel kleine als grote bouwplaatsen. Om het effect van de training te optimaliseren nodigen de opleiders niet alleen de uitvoerders zelf uit. Ook projectleiders, hoofden uitvoering of bedrijfsleiders van het bedrijf worden uitgenodigd om de uitvoerder naderhand te begeleiden als hij het geleerde in de praktijk wil brengen. De training bestaat uit twee losse dagen, zodat de uitvoerder tussentijds met de behandelde stof aan de slag kan.

Opleidingsthema's

De eerste opleidingsdag staat in het teken van het thema 'Door meer informeren minder bijsturen'. Tijdens de tweede dag komt het thema 'Mensen mede eigenaar maken' aan bod. De training is afwisselend, want ze bestaat uit korte inleidingen en er wordt in kleine werkgroepen gewerkt. De ervaringen uit de eigen praktijk van de deelnemers staan centraal tijdens de opleiding. 'De uitvoerder ontlast' biedt de uitvoerder praktische handvatten om zijn mensen bij het bouwproces te betrekken. De cursusdata worden in overleg met de deelnemers vastgesteld. Inschrijving geschiedt in volgorde van aanmelding.

Kwaliteit mobiliseren

De training is zo opgezet dat de uitvoerder leert minder tijd kwijt te raken met het oplossen van kleine problemen en het instrueren van zijn mensen. Hij leert de verantwoordelijkheid voor de voortgang van het bouwproces met zijn mensen te delen. Het bouwproces zal daardoor beter verlopen. De bouwplaatsmedewerkers putten meer voldoening uit hun werk, omdat ze meer verantwoordelijkheid krijgen en de uitvoerder zelf wordt ontlast in zijn taak.

Arboconvenant Bouw

WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee AVBB, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Doelstellingen van WERKGOED zijn minder bukken en tillen, minder blootstelling aan kwartsstof en oplosmiddelen en een betere organisatie van bouwprojecten.