Provincie Overijssel

Staten stemmen in met locatie RBT en nota Sociale Actie

Provinciale Staten hebben gisteren, als mede-initiatiefnemer van het Regionaal Bedrijventerrein Twente, opnieuw ingestemd met de locatiekeuze Almelo-Zuid voor het RBT.

Het streekplanbesluit voor de locatiekeuze werd door de Raad van State in 2003 afgekeurd, omdat niet alle mogelijkheden goed onderzocht waren. Nu de gezamenlijke initiatiefnemers (provincie en de gemeenten Almelo, Borne, Enschede en Hengelo) het eens zijn over de locatiekeus kan de verdere voorbereiding van het RBT van start gaan.

Provinciale Staten, en de andere mede-initiatiefnemers besluiten begin 2005 over het gezamenlijk ontwikkelen en exploiteren van het RBT (Go-/No-go besluit) . Daarnaast zullen Provinciale Staten naar verwachting in april 2005 een streekplanherziening voor het RBT kunnen vaststellen. De procedure voor deze herziening wordt naar verwachting eind oktober 2004 door Gedeputeerde Staten gestart.

Sociale actie

De nota Sociale Actie werd unaniem aangenomen door de Staten. In de nota is het provinciale beleid voor (jeugd)zorg, kunst en cultuur, maatschappelijke ontwikkeling (welzijn) en integratie voor de periode 2005 tot en met 2008 op hoofdlijnen vastgelegd.

Bij de behandeling van de nota Sociale Actie werden drie moties aangenomen. De motie Cultuur vraagt van het College van Gedeputeerde Staten of de Nationale Reisopera in aanmerking moet komen voor een structurele subsidie. Daarnaast moet GS op korte termijn aan geven hoe rijksgesubsidieerde organisaties op evenwichtige wijze in aanmerking kunnen komen voor provinciale subsidie.

Met de motie Zorg vragen de Staten aandacht voor de mantelzorg binnen de wonen-zorg- welzijnketen. Daarnaast moet met ingang van 2005 de begroting voor Zorg structureel verhoogd worden. Met het aannemen van de derde motie wordt het college opgeroepen 1 miljoen euro uit het Actiefonds aan te wenden voor het ondersteunen van de gemeenten bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Jeugdzorg

Het onderzoek van de Commissie Beleidsevaluatie naar de jeugdzorg in Overijssel kon rekenen op veel bijval van de Staten en het College van Gedeputeerde Staten. Per 1 januari 2005 gaat de Wet op de Jeugdzorg in. Provincies krijgen daardoor meer grip en meer verantwoordelijkheden op het terrein van jeugdzorg. Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat de maatregelen die nu genomen zijn voor het bestrijden van de wachtlijsten in deze sector niet voldoende zijn. In november bespreken Provinciale Staten het beleidskader Jeugdzorg, waarin ook de aanbevelingen (voornamelijk gericht op preventie) van de Commissie Beleidsevaluatie zijn uitgewerkt.

14 oktober 2004 - provincie Overijssel - intranet - griffie