Socialistische Partij


Bio-industrie heeft Kamermeerderheid in de zak

14-10-2004 * In een ouderwets spelletje `landjepik' heeft een rechtse Kamermeerderheid vandaag onder aanvoering van het CDA de strijd om ruimte op het platteland beslecht in het voordeel van de bio-industrie. SP-Kamerlid Krista van Velzen is verbijsterd. "De lobby van de bio-industrie heeft de rechtse partijen in de Kamer in haar zak. De natuur kan hen blijkbaar gestolen worden."

Krista van Velzen "Onder dit kabinet wordt de bescherming van kwetsbare natuur langzaam maar zeker uitgekleed," constateert Van Velzen. "Dat terwijl de Natuurbalans 2004 aangeeft dat de natuurontwikkeling in Nederland te lijden heeft. Vandaag is duidelijk geworden dat het CDA zich niets gelegen laat liggen aan natuur."

In de jaren `80 en `90 werden beperkingen aan de intensieve veehouderij opgelegd om de schadelijke gevolgen voor kwetsbare natuur in te dammen. Onder Balkenende II worden de beperkingen systematisch afgebroken door een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF, waarvan de landbouwwoordvoerders allen werkzaam zijn in de bio-industrie. In plaats van veranderingen op basis van het `nee, tenzij' principe mag er nu gewoon uitgebreid worden door de bio-industrie.