Socialistische Partij


Agnes Kant pleit voor maximumprijzen energie

14-10-2004 * SP-Kamerlid Agnes Kant heeft minister Brinkhorst tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken verzocht zo spoedig mogelijk maximumprijzen voor energie in te stellen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt op 1 juli is ingezet, is de rem op prijsstijgingen van gas en elektriciteit verdwenen.

"Een doorsnee huishouden dreigt volgend jaar aanzienlijk meer geld opzij te moeten leggen voor de energienota," concludeert Kant. "En dat terwijl Brinkhorst de hele liberalisering heeft bepleit omdat die de consument grote voordelen zou opleveren, om te beginnen een lagere nota. Hij heeft de bevolking en de Kamer knollen voor citroenen verkocht."

Een belangrijk deel van de kostenstijging is een direct gevolg van de liberalisering, zo hebben zowel de toezichthouder van de energiemarkt (Dte) als onderzoeksbureau Roland Berger geconcludeerd. Kant: "De mensen draaien op voor reguleringskosten, ICT kosten en onterecht doorberekende administratiekosten. Als Brinkhorst er nog steeds van overtuigd is dat liberalisering de energie goedkoper maakt, kan hij zonder problemen een prijsplafond vastleggen."

De SP heeft zich altijd sterk verzet tegen de liberalisering van de energiemarkt, die in andere landen al ingrijpende problemen heeft veroorzaakt. Zo waren de enorme stroomstoringen in Californië twee jaar geleden het gevolg van verwaarlozing van het netwerk, een kostenbesparing die energiebedrijven nodig achtten om de concurrentie aan te kunnen.

Ook in Europa zijn de negatieve gevolgen van de liberalisering zichtbaar. Kant: "In Noorwegen - één van de rijkste landen ter wereld - delen mensen sinds de liberalisering hout uit aan minder bedeelden die hun rekening niet meer konden betalen en zijn afgesloten. Met de winter voor de deur kan het toch niet zo zijn dat hier straks hetzelfde gebeurt. Wil deze minister ons echt terugbrengen naar de 19e eeuw?"