PLAN NEDERLAND

Fundament voor geintegreerde aanpak voedselzekerheid

PERSBERICHT

PLAN NEDERLAND LEGT FUNDAMENT VOOR GEINTEGREERDE AANPAK VOEDSELZEKERHEID

Amsterdam, 14 oktober 2004 - In het kader van Wereldvoedseldag aanstaande zaterdag pleit Plan Nederland voor een geïntegreerde aanpak van voedselzekerheid. Wereldwijd kampen zo'n 840 miljoen mensen nog steeds met honger. Ondervoeding is een factor die jaarlijks aan miljoenen kinderen het leven kost. Een verhoging van de voedselproductie alleen is nog geen oplossing voor dit gigantische probleem. Want behalve de beschikbaarheid van voldoende voedsel, zijn ook de kwaliteit en de toegang tot voedsel essentieel voor het uitbannen van honger en ondervoeding.

Het zijn vooral kinderen die de rekening betalen voor ondervoeding. Als zij op jonge leeftijd te weinig voedsel krijgen - in hoeveelheid én kwaliteit - lopen zij een onomkeerbare ontwikkelingsachterstand op Zij presteren slecht op school en kampen levenslang met een gebrekkige gezondheid. Zij hebben, kortom, minder kans om als volwassene hun levensstandaard te verbeteren en zich aan de armoede te ontworstelen. Ondervoeding bij kinderen heeft dus vaak levenslange gevolgen.

Micro-nutriënten
De enorme schade van voedselgebrek is evident. Bijna even schadelijk is echter het ontbreken van - of een gebrek aan - essentiële micro-nutriënten in de voeding. Kinderen met een gebrek aan vitamine A zijn bijvoorbeeld extra vatbaar voor malaria en luchtweginfecties, de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen onder de vijf jaar. IJzertekort (bloedarmoede) leidt tot vermoeidheid en verminderde productiviteit, maar is ook een oorzaak van sterfte onder kraamvrouwen. Moeders met een jodiumtekort lopen een grote kans om kinderen te krijgen met een geestelijke of lichamelijke achterstand.

Problematisch is ook vaak de toegang tot voedsel van vrouwen en kinderen. Want ook als er in principe voldoende voedsel aanwezig is, schrijft de traditie vaak voor dat eerst de mannen eten en dan pas de vrouwen en kinderen. Als gevolg hiervan raken vrouwen en kinderen niet zelden ondervoed door gebrek aan variatie in de voeding.

Pijlers
De voedselzekerheidsprogramma's van Plan, uitgevoerd in onder meer Benin, Ghana, Bangladesh, Ethiopië en Nicaragua, rusten op drie pijlers: beschikbaarheid van voedsel, gelijke toegang tot voedsel en gebruik van voedsel. De Food and Nutrition Security Support programma's van Plan beogen een structurele en geïntegreerde aanpak van voedselzekerheid die verder gaat dan korte-termijnoplossingen en recht doet aan alle facetten die bij ondervoeding een rol spelen. Tijdens de Wereldvoedseldag op 16 oktober in de Beatrixhal te Utrecht organiseert Plan Nederland een workshop over het Food and Nutrition Security Support Programme. Studenten in de richting Ontwikkelingsstudies debatteren hierbij voor publiek over een zestal controversiële stellingen die betrekking hebben tot de wereldvoedselproblematiek. Ze doen dit onder leiding van Theo Dunning van de directie van Hogeschool Larenstein. Meer informatie is te vinden op www.wereldvoedseldag.nl


-------------- einde persbericht -----------------------------

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 45 programmalanden. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Noot voor de redactie,